Kertünk-Portánk

7 méter magasan virágzik az ócsai agavé kaktusz

Kiss Balázs
Kiss Balázs
Nagyjából 40 évet kell várni arra, hogy szirmot bontson a növény.

Milyen illata van?

– tették fel a nem ismert virág esetén teljesen átlagos kérdést.

Nem tudjuk, hét méter magasan van

– jött a már jóval szokatlanabb válasz.

Sokan nevelgetnek otthon agavé kaktuszt, ám virágozni annál kevesebben látják. Ennek az az oka – amiért százéves agávé néven is ismert, mivel egykor úgy gondolták, hogy csak százévente egyszer virágzik -, hogy igen ritkán mutatja meg a növény a virágját. Csak egyetlenegyszer. Amire, ha nem is kell száz évet várni, de 40-50 évet igen. Ekkor hatalmas, akár 10-12 méter magas száron fejlődik ki a 15.35 legyezőszerű virág, melyek 7-10 centiméter hosszú sárga, egyedi virágokból állnak. Az óriási virágért nagy árat „fizet” a növény: elvirágzás után elhal.

A Pest vármegyei Ócsán tavasszal kezdett el „furcsán viselkedni” egy agavé kaktusz, amiből mostanra kifejlődött a magasan levő virágzat. Kiss Balázs, a növény tulajdonosa mesélt a Sokszínű Vidéknek róla.

Egy ismerősünktől kaptuk az agavét úgy 35-40 évvel ezelőtt, sajnos pontosan nem emlékszem, mikor. Akkor kb. 10 centiméteres volt. Innentől kezdve dédelgettük, mindig egy kicsit nagyobb cserépbe ültettük. Télen fagymentes helyen, a garázsban óvtuk meg.

Egyre csak növekedett. 10 évvel ezelőtt már akkora lett, hogy kellett egy nagy, 1 méter x 1 méteres fa ládát gyárttatnunk neki.

Nyáron a kertünket díszítette, télen a garázsban volt, ott nem kellett locsolni, mivel kevés a vízigénye. Különösebben tápanyagra sem volt szüksége, normál kerti földben van.

Most tavasszal, mikor kihoztuk a téli helyéről, vettük észre, hogy kezd növekedni a közepén egy “ág”. Az interneten találtunk rá, hogy ez a virágja. Április végén már kb. 1 méteres volt.

Két hónapig növesztette a virágszárat, ami naponta akár 10 centimétert is nőtt. Május végén hozta a virághajtásokat, melyből kb. 20 darab van. Jelenleg kb. 7 méteres, július 16-án nyílt ki az alsó sor virág, akár 2 hónapig is fog pompázni.

Az agavé növény 35-40 életévében csak egyszer virágzik, majd utána szinte azonnal elpusztul, mert az anyanövény az összes energiáját a virágzat kinevelésre fordítja.

A fotóra kattintva megnyílik a fotógaléria és végigkövethető a hatalmas virág kifejlődése.

Galéria
2023.04.30.
Kapcsolódó
Ilyenek a meghökkentő külsejű, de gyönyörű dísznövények
A földi élet sokszínűségéről mesélnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik