Kertünk-Portánk

Szélgéppel mentette meg barackját egy bordányi gazda

pixabay
pixabay

Országos jelenség, hogy sajnos a tavaszi fagyok komoly károkat okoztak az őszibarack ültetvényeken, az érzékenyebb fajtáknál a kár mértéke akár a 100 százalékot is eléri, míg az ellenállóbb, jó fagytűrő képességű fajták esetében 60-80 százalékos károkról érkeztek jelentések.

A betakarítás június végén kezdődött és egészen szeptember közepéig tart majd közel 2466 hektáron. A legfontosabb termesztőkörzet Csongrád-Csanád vármegyében található, ahol az ültetvények felülete meghaladja az 1070 hektárt. Bálint László, Bordány legnagyobb baracktermesztője 16 hektáron foglalkozik a gyümölccsel és bár országosan sokkal kevesebb barack terem idén, neki viszont háromszor annyi barackja van, mint tavaly. A fagyvédelmi szélgépe behozta az árát – írta meg a Délmagyar.

A bordányi gazda Csongrád-Csanád vármegyében elsőként vásárolt fagyvédelmi szélgépet tavaly májusban. Bálinték mobil szélgépe 11 méter magas toronyra szerelt, több mint négy méter átmérőjű enyhén döntött lapátokkal ellátott berendezés. 750 ezer légköbméter levegőt mozgat meg óránként. A légkeveréssel azt használják ki, hogy kisugárzási fagy esetén csak az alsó néhány méteres légréteg hűl le kritikusan, fölötte pozitív hőmérsékletű levegő található.

Óriási segítség a gép, ez most látszik igazán. Ami szintén látszik, hogy mindenkinek meg kell tanulni védekezni a tavaszi fagyok ellen

– nyilatkozta a lapnak a bordányi baracktermesztő.

Kapcsolódó
Rózsaszín virágfelhővé változott a bordányi barackos
Mesés látványt nyújt a bordányi barackos.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik