Kertünk-Portánk

Így segíti az ökoszisztémát a fára kúszó borostyán

pixabay
pixabay
Érvek a borostyán mellett, amiért érdemes a fa törzsén hagyni.

Talán nincs még egy olyan megosztó növény, mint a borostyán. Amennyien szeretik, annyian meg is vetik. Vannak akik, mint a jó szövetségesre tekintenek, sokan pedig kártékonynak, élősködőnek gondolják. Hagyjuk rajta a fákon a borostyánt, vagy inkább szedjük azt le? Erre kapunk választ az Agrároldal cikkében.

Érvek a borostyán mellett

  • Az első és legfontosabb, hogy a borostyán nem egy parazita, nem szívja el más növények energiáit. Mindössze arra használja fel a gazdatestet, jelen estben a fa törzsét, hogy azon felkúszva több fényhez jusson. A felfelé való mászást gyökerei biztosítják, viszont ezek sose ártanak a társnövényének.
  • Remekül szigetel. Megvédi fa törzsét a különböző időjárás változásoktól, többek között a fagytól, az erős napsugaraktól, viharoktól.
  • A borostyán örökzöld növény, levelei 3 – 4 évente újulnak meg. A lehullott levelek hozzájárulnak a talaj dúsítsához, azáltal, hogy tápanyagforrást biztosít neki.
  • A fatörzsre futott borostyán remek búvóhelyet, fészkelőhelyet és táplálékforrást jelent a madarak, hüllőknek, rovaroknak és a kistestű emlősöknek, mint például a vörös mókusnak.
  • A zöldessárga virágaiban sok a nektár, ami a méhek és más rovarok fontos tápanyaga. Mivel késő nyártól késő őszig virágzik, a pollenben szegény időszakban is látogatni tudják a nektárt gyűjtő és azzal táplálkozó rovarok.
  • Borsó nagyságú, fekete termése tél végére érik be, és bár az ember számára mérgező, sok madár fontos betevője, a táplálékban már szegény időszakban.

Tévhit a borostyánról, hogy élősködő növény, ezáltal elpusztítja a növényeket, amire felfut.

A köztudatban elterjedt tévhit, hogy a borostyán elvonja a társnövénytől a nedvességet. Ez azonban nem igaz, hiszen a borostyán fás szárából kizárólag kapaszkodó gyökerek nőnek ki, mely egyedül a tapadást és a fán való felfelé haladást szolgálják. A táplálékot és a nedvességet kizárólag a földben található gyökerén keresztül veszi fel. Éppen emiatt teljesen ártalmatlan arra a fára, amire felkapaszkodik.

Kapcsolódó
Erre figyeljünk a borostyán metszésénél
A borostyán egy viszonylag igénytelen növény, képes beteríteni akár teljes házfalakat, kerítéseket is. Azonban igényel némi odafigyelést, hogy egészséges maradjon és szépen formálódjon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik