Kertünk-Portánk

Csodás vidéki stílusban újították fel a 150 éves kőházat

Hegyvári Béla
Hegyvári Béla
Vintage stílus a ház és kert minden szegletében.

Rengeteg otthon készül minimalista külsővel és berendezéssel a mai trendeknek megfelelően. Vannak azonban ma is a vintage stílus rajongói szép számmal, most egy ilyen otthont mutatunk be.

Egy szentkirályszabadjai kanyargós út mellett közvetlenül magasodik a tekintélyt parancsoló kőház, mely az utóbbi néhány évben jelentős változásokon ment keresztül. Tulajdonosai, Hegyvári Béla és Kovács Attila szeretik a szépet, a régit, aminek története van. Így hát az otthonukat is ennek megfelelően újították fel. A Sokszínű vidék kérdéseire válaszolva elmesélték a történetét.

Mi a ház története, hogy bukkantatok rá, miért pont ezt választottátok?

2018-ban döntöttünk úgy, hogy sokévi városi lét után keresünk egy vidéki házat. Többet is megnéztünk, egy felsőörsi házba nagyon bele is szerettünk, de az ügyvéd tanácsára végül is nem mertünk belemenni az adásvételbe.

Utána került képbe Szentkirályszabadja, egy ismerős ingatlanos hölgy ajánlott egy házat, ami egyáltalán nem tetszett. Aztán amikor abból a házból kiléptünk, eszébe jutott a hölgynek, hogy van még a tarsolyában egy másik ingatlan is. No, így kerültünk végül a jelenlegi házunk nappalijába.

Az adásvétel után elkezdtünk nyitott füllel járni és helyiekkel beszélni, hogy ki mit tud a ház történetéről. Aztán egy online antikvár oldalon bukkantam egy nagyon jó, és részletes könyvre (Veress D. Csaba: Szentkirályszabadja évszázadai), ami a község történetével foglalkozik évszázadokra visszamenően. A könyvből aztán kiderül, hogy községháza, fogadó, és lakóház is volt a hosszú évek során. Az előző tulaj elmondása szerint valamikor a fürdő helyén egy kovácsműhely volt.

Hegyvári Béla

Milyen állapotban volt, amikor megvettétek? Mennyi munka volt, mire lakhatóvá varázsoltátok?

Ami rögtön megfogott a házban, azok a boltíves helyiségek, a gerébtokos 100 éves ablakok. Az állapota viszont finoman szólva sem volt jónak mondható. Atti egyből meglátta benne a lehetőségeket, na, ez nálam sajnos akkor még nem működött…

Tulajdoni lap szerint a kőház 1900-as építésű, de helyiek szerint régebbi. Gyanítjuk, hogy az akkori, nem túl megbízható ingatlan nyilvántartás miatt nem a valós évszám van a dokumentumon.

Először 2018 december közepén egy ügyes kőműves sráccal álltunk neki a felújításnak, a költözés március közepén volt. A kőművesmunkán kívül szinte mindent Atti csinált, beleértve a bútorok festését is. Én közben tartottam a frontot az üzletben. Első körben a legfontosabb dolgokat csináltuk meg, amire pénzünk volt. Hitelt semmiképpen nem szerettünk volna felvenni. A vicces az egészben, hogy az akkori ingatlanárak úgy alakultak, hogy drágábban adtuk el a veszprémi garzonunkat, mint amennyiért vettük ezt a házat. Azóta is szépítgetjük, minden évre jut valami felújítás, idén külső munkálatok és színezés volt, levertük a 60-70 éves régi vakolatot és kifugáztuk a köveket, kicseréltünk négy ablakot, azokat, amiket már sajnos megevett az idő vasfoga.

Idén még úgy néz ki, hogy kap egy új előtetőt a ház, meg lecseréltetjük a fáskamra hullámpala fedését. Valamikor lesz még egy tetőcsere is, de azt egyelőre elnapoljuk. Igazából már nem is lehet ráismerni az 5 évvel ezelőtti állapotra.

“Előtte” fotók – galéria a képre kattintva

Galéria

A Facebookon a Vidéki provence & Vintage csoport adminja vagy, nem meglepő, hogy a ház berendezése, udvara is ilyen stílusú…

A Vidéki Provence & Vintage csoport ötlete 2021 tavaszán jött, amikor a Covid-járvány miatt 5 hétre be kellett zárnunk az üzletünket és hetekig itthon voltunk. Persze, mi akkor sem unatkoztunk, próbáltuk a ránk szakadt időt a házra fordítani. Amikor jött a csoport ötlete, akkor már évek óta ennek a stílusnak a szerelmesei voltunk, de igazából annyira jó látni, hogy rengeteg ember rajong a régi tárgyakért.

A ház belülről – galéria a képre kattintva

Galéria

Honnan szerzitek be a stílusban passzoló, régi vagy új tárgyakat?

A házban található bútorok és tárgyak 80%-a lomi piacokról és a Facebook Marketplace-ről vannak. Szinte minden vasárnap reggel a veszprémi piacon kezdjük a napot, persze időjárástól függően. Lényeg, hogy korán menj, mert a kincseket akkor lehet begyűjteni!

A kert részletei – galéria a képre kattintva

Galéria

Melyek a kedvenc részeid, tárgyaid a házban és a kertben?

Hú… nagyon nehéz válaszolni. Azt hiszem, szerelmesek lettünk a házunkba, ha lehet ilyesmit mondani. Talán a boltíves háló a legnagyobb kedvencem, de úgy igazából az egészet imádom. Azért, ha valaki 15-20 évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy egy 150 éves kőházban fogok élni, biztos kinevetem. Na, de korral valóban rengeteget változik az ember ízlése.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik