Kertünk-Portánk

Négy év alatt csodakertet varázsoltak a Gerecse lábához

Lovas Károlyné Hajni
Lovas Károlyné Hajni
Ez a kert mind az öt érzékszervünkre hat.

Vannak kertek, amiket vétek elrejteni a világ elől. Ilyen Lovas Károlyné Hajni és Lovas Károly birodalma, vagyis a Hajnal kertje is. Elsősorban természetesen saját nyugalmukat és kikapcsolódásukat szolgálja a kert, de fogadnak látogatókat is levendulát szüretelni, piknikezni, fotózni. A Sokszínű vidék kérdéseire válaszolva meséltek az őket körbevevő csodáról.

Lovas Károlyné Hajni

Mi a kert története?

Nagyon szeretjük a természetet, az erdőt és élővilágát. Sokat túráztunk, és ekkor jött az ötlet, hogy egy olyan helyen vegyünk nyaralót, ahol sok a turistaútvonal és a közelben több kirándulóhely is van.

Gerecse hegységre esett választásunk, pontosabban Héreg településre. Külterületen vásároltunk egy 800 négyzetméteres területet, amit nyaralónak használtunk. Persze, sokat változtattunk rajta, mert eléggé elhanyagolt terület volt, de a panoráma csodálatos és ez kárpótolt minket egy nagyobb munka után.

A kertet a Gerecse erdő és szántóföldek ölelik körbe, így nagyon természetközeli és csendes.

Innen indult a kert – a fotógaléria a képre kattintva megnyitható

Galéria
2021. február

Milyen növényekkel ültettétek be?

Ültettünk sok fát és cserjét. Közben a telekkel vásárolt gyümölcsfák kezdtek sorban kiöregedni, elhalni. Az új fákat, cserjéket esővízzel öntöztem, hogy megfogja a gyökerük, mert anno kutunk volt, de áram nem, így vizünk sem.

Mikor felvezették a hegyre az áramot, akkor sokkal könnyebb volt minden. Mi is többet jártunk ki, így mertem belevágni az évelő ágyásba és a levendulásba is.

Virágkötő, aroma- és fűszernövény termesztő végzettségemmel egyből szerettem volna sok-sok virágot és levendulát, rozmaringot, citrom- és mentafüvet és különleges fűszernövényt, mint a kóla cserje.

2019-ben belevágtunk a tereprendezésbe és az ültetésbe. Az ágyásokat úgy alakítottuk ki, hogy ahonnan kijött egy elhalt gyümölcsfa, ott lett épp egy virágos kert. Összekötöttem az ágyásokat, így jött létre a mostani formája. A gyephez így nem kellett nyúlni, nem kellett újra füvesíteni. Nincs is az a gyönyörű zöld gyep, mert sokféle növényből tevődik össze a miénk. De mi így szeretjük.

Közben megvásároltuk a mellettünk lévő telkeket is. Most már 9000 négyzetméteren kertészkedünk, vagyis pontosan 3000 négyzetméter van ebből beültetve, 1000 négyzetméter nyírt gyep és 5000 négyzetméteren pedig a kameruni juhaink legelnek.

Az egyik területtel szőlőt is vásároltunk, így beletanultunk a szőlészkedésbe és a borászkodásba. A magunk kedvére készítünk bort.

Az évelő ágyásban rengeteg virág nyílik: kasvirág, ernyős verbéna, liliomok, margaréta, hortenzia és sok más. Sok vadvirágot is meghagyok, mert jól mutatnak az ágyásban: vadmurok, ökörfarkkóró, réti imola és cickafark.

Mindig szedek magokat, hogy jövőre még több virágot tudjak ültetni. Ősszel meghagyom a virág elszáradt szárait, hisz jól mutatnak a toktermések, közben védik a töveket a fagytól. Tavasszal nagy munka visszavágni a szárakat, de az ágyásba aprítom és mulcs lesz belőle.

Csodás részletek – a fotógaléria a képre kattintva megnyitható

Galéria

Nem csak a növények érzik jól magukat a kertben, az állatok is gyakran látogatják…

Sok állat él és fordul meg kertünkben. Róka, fácán, nyest, mókus, őz, nyúl és folyamatos lakók az erdei béka, gyíkok, rovarok, mint például a hőscincér, rózsabogár. A pillangók főleg a levendulaültetvény és a nyári orgonák körül repkednek, júniusban pedig a szentjánosbogarak is világítanak kertünkben. Még egy érdekes rovar nálunk a nagy énekes kabóca. Olyan hangosan énekel, mintha mediterrán területen lennénk éppen.

Fantasztikus ez az ökoszisztéma!

Van egy kerti tavunk is, ahova rengeteg madár jár inni. Több madáritatót is helyeztünk ki és télen fantasztikus, mennyien jönnek a madáretetőre. Volt két fecskecsalád, ami itt költött nálunk, de odúkat is helyeztünk ki, ahova a cinege és a mezei veréb fészkelt. A kenderike és a rozsdafarkú is itt lelte ideálisnak rakni a fészküket.

Nagyon szeretünk itt ébredni, a teraszon kávézni és gyönyörködni a tájban, hisz gyönyörű ez a panoráma.

Reggelente több madár énekel és az őzek lenn legelésznek a völgyben. Fantasztikus!

Csodás, mikor messziről lehet látni az esőt, hogy közeledik felénk és ha elvonul köd, marad a völgyben vagy pipál a hegyoldal.

Több pihenőhelyet alakítottunk ki a kertben. Mivel lejtős a terep, elfárad az ember, ha egy szuszra fel kell jönni a domb aljából. Így jól esik közben megpihenni.

A kert néhány lakója – a fotógaléria a képre kattintva megnyitható

Mennyi tennivalót ad a kert gondozása?

A fűnyírás az, ami több időt vesz igénybe, de egyébként nem ad sok munkát a kert. Épp annyit, amennyi jól esik és egy kicsit átmozgatja az embert. Aki meglátja a kertünket, az egyből azt mondja, hogy biztos rengeteg munka ezt fenntartani, pedig nem. Kialakítani az volt, de kárpótol a sok szép virág látványa.

Lejtős, agyagos a föld itt és körbesüti a területet a nap. Szeretik a növények, de gondoskodni kellett arról, hogy minél önfenntartóbb legyen a kert, hisz nem mindig vagyunk itt és nem tudok rendszeresen locsolni. A sűrűn ültetés és a mulcs megfelelő arra, hogy nedvesen tartsa a talajt.

Mindig alkotunk valamit, hogy barátságosabb és hasznosabb legyen kertünk. Férjem ügyes kezű, hegeszt vagy akár falat húz. Készített két kutat a kertbe, ahova előtte a vizet is le kellett vezetni. A rózsakaput is ő készítette.

A szikla támfalakat együtt építettük, szárazan raktuk, hogy minél természetesebb legyen. Nagyon szeretik a gyíkok, de még a siklók is.

A kert pihenésre csábít – a fotógaléria a képre kattintva megnyitható

Galéria

Melyik a kedvenc részed?

Kedvenc helyünk a kertben mindig más. Mikor locsolok, ami kb. 2 óráig tart, akkor minden növényemet alaposan meg tudom vizsgálni, nézegetni, ilyenkor az évelő ágyás a kedvencem. Ha nyílik a levendula, akkor épp az a kedves számunkra. Szeretjük a tóban élő halakat, csibort, molnárkákat nézegetni.

Van egy padunk, ahol pedig a tájat szeretjük nézni és közben hallgatni a madarakat. Nyári estéken pedig egy pokrócra kifekszünk a saját rétünkre, ahonnan az egész tejutat beláthatjuk és nézegetjük a hullócsillagokat, hisz minimális a fényszennyezettség erre, így szépen látni.

Közben a tücskök és a kabócák hangos koncertjét hallgatjuk. Este néha hallani a baglyot, és ami nem igazán jó, az aranysakálok üvöltése. Tudom, hogy kárt tesznek, levadásszák falkában a kis őzeket, szarvasokat, de volt, hogy télen a mi kis juhunkat is elvitték. Valahogy mégsem tudom őket nem szeretni, ők is hozzátartoznak a természethez.

Idén később kezdődött a szarvasbőgés, télen sok muflont is látni a völgyben.

Jó itt kinn, együtt élni a természettel! Csend, nyugalom, teljes kikapcsolódás itt lenni. Mindenki ezt mondja, aki járt nálunk.

Kertünk nyáron látogatható levendulaszüret idején. Angol levendulásunk júliusban szedhető. Ilyenkor sok virág nyílik a kertben is, aki nem szeretne levendulát szedni, az körbejárhatja kertünket és lepihenhet egy pokrócra vagy az épp kihelyezett padokra. Várunk jövőre is mindenkit sok szeretettel, hogy átéljék egy kicsit ezt a csodát, ami körbevesz itt minket. Mind az öt érzékszervünkre hat!

Kapcsolódó
Három év alatt a nulláról hozott létre csodakertet egy magyar pár Angliában
Növényszeretet, tudás és rengeteg munka gyümölcse Edit kertje.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik