Kertünk-Portánk

Teendők a leander teleltetése előtt

Unsplash
Unsplash

A leander sokak által kedvelt dísznövény a kertekben és teraszokon. Annak érdekében, hogy egészségesen és sikeresen átvészelje a téli hideg hónapokat, fontos megfelelő gondossággal teleltetni.

A leandert akkor érdemes védett helyre vinni a szabadból, amikor jelentősen lecsökken az éjszakai hőmérséklet. Ez az időpont általában október vége, november eleje körül érkezik el, amikor a növény még mindig aktív, és könnyen alkalmazkodik az alacsonyabb hőmérsékletekhez.

Olyan helyre helyezzük át, ahol az éjszakai hőmérséklet nem süllyed túl alacsonyra. Ideális esetben 5-10°C közötti hőmérsékleten, szelektől védve kell tartani.

Mielőtt a leandert teleltetésre készítenénk elő, fontos a növény vágása és ritkítása – ezt az elvirágzás után tegyük meg. Távolítsuk el az elhalt, sérült ágakat, ezáltal megelőzhetők a penész és a kártevők okozta problémák.

Ha leandert cserépben teleltetünk, válasszunk megfelelő méretű edényt, ami lehetővé teszi a gyökerek megfelelő növekedését. A talajnak jó vízelvezetésőnek kell lennie, hogy elkerüljük a túlzott nedvességet. Használjunk speciálisan a leanderek számára kifejlesztett talajkeveréket.

A tápoldatozást fokozatosan vegyük vissza, végül hagyjuk el teljesen.

A leander télen lényegesen kevesebb vizet igényel, mint a melegebb hónapokban. Az öntözés mennyiségét és gyakoriságát csökkentsük, de ne hagyjuk, hogy a talaj teljesen kiszáradjon, lehetőleg tartsuk egyenletesen a talaj nedvességtartalmát.

A leandernek télen is szüksége van fényre. Helyezzük a növényt olyan ablak mellé, ahol elegendő fény éri. Amennyiben a természetes fény nem elegendő, használhatunk növényvilágítást is.

Teleltetés során rendszeresen ellenőrizzük a leandert. Ha bármilyen kóros jelet vagy kártevők jelenlétét észleljük, akkor kezdjük meg azonnal ellenük a kezeléseket.

Ha betartjuk ezeket a lépéseket, nagy valószínűséggel egészséges és virágzásra kész leander fog várni minket következő tavasszal.

Kapcsolódó
Így szaporítható a leander könnyedén
3 módszerrel is növekedhet a növényállományunk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik