Kertünk-Portánk

Ezért sárgul a leander levele

pixabay.com
pixabay.com
Az öntözés sokat számít.

Talán nincs is olyan ház, melynek udvarában nem pompázik leander. Nem is csoda, hiszen ez a színes, mutatós, tűző napot is jól bíró növény mindenki nagy kedvence, még annak ellenére is, hogy minden része mérgező.

Nyáron azonban könnyen előfordulhat, hogy sárgul és potyog a leander levele, írja az edenkert.hu.

Túlöntözés vagy vízhiány az ok?

A sárgulás leggyakoribb oka az, hogy a növény nem kap elegendő vizet. Igaz, a leander jól bírja a meleget, de rengeteget párologtat, ezért ahhoz, hogy gyönyörű bokor legyen, érdemes akár egy nap kétszer (reggel és este) megöntözni.

Ha a növényt egész nap tűzi nap, akkor érdemes langyos, állott vizet használni, mert ellenkező esetben könnyen megfázhat. Ha gyűjtjük az esővizet, az ideális lehet.

A túlöntözés is okozhat levélpotyogást. Érdemes odafigyelni, ha áll a cserép alatti tálban a víz, akkor nem kell újra öntözni.

Nem mindig a víz okozza a sárgulást

A leandert érintő leggyakoribb betegségek egyike az úgynevezett levélperzselődés, amit a rovarok által terjesztett kórokozó, a Xylella fastidiosa okoz. A fertőzés először csak egyetlen vesszőt támad meg, majd innen terjeszkedik tovább a növény többi részére. Ezt onnan lehet a legkönnyebben észrevenni, hogy vízproblémáknál az egész növényről potyog a levél, míg a levélperzselődés eleinte csak egy, később pedig több hajtást érint. Ebben az esetben a beteg hajtást, amint lehet vágjuk le. Adhatunk a növénynek csalánlevet, jót tesz.

Kapcsolódó
Előzzük meg a leander megbetegedéseit, óvjuk a virágot a kártevőktől
Nem árt néhány dologra odafigyelni a csodás virágok gondozásánál.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik