Kertünk-Portánk

Levélgereblyézés, ami az élővilág hasznára válik

Miskolczi Tímea Panny
Miskolczi Tímea Panny
A hullott lomb és a gyep megfelelő kezelésével a kertünket látogató állatok életét is segíteni tudjuk.

A Madárbarát kert program egyik előnye, hogy olykor mentesít minket a munkától – azaz akkor segítünk az állatokon, ha kevesebbet dolgozunk a kertben, az utcán, a parkban. Az egyik ilyen alkalom az elkövetkező hetekben, lombhulláskor adódik olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

Miskolczi Tímea Panny

Telelő magevő és rovarevő madaraink táplálékának jóval több, mint 99,999%-át a természetes táplálékbázisok: a fák és bokrok, a borostyán és a vadszőlő termése, a hómentes gyepek és gazosok magkínálata, a kéreg- és egyéb repedésekben telelő rovarok, lárvák és bábok képezik. Enyhe, hómentes teleken az etetők alacsonyabb madárforgalmának egyik oka éppen az, hogy ezek a természetes táplálékforrások szabadon hozzáférhetőek, ezért a madarak kevésbé koncentrálódnak a lakott területekre (illetve a kontinens északi területeiről és a magas hegyek térségéből kevesebb érkezik a délebbi régiókba) és az etetőkre.

Miskolczi Tímea Panny

Madárbarát gereblyézés

Míg az általunk működtetett madáretetők, a téli madáretetés elsősorban az emberek szórakoztatását szolgálják, bár természetesen meg is könnyítik az ide járó madarak életét, a hullott lomb és a gyep madárbarát kezelésével jóval több állat életét tudjuk befolyásolni.

Miskolczi Tímea Panny

Az ősszel és télen a talajon táplálékot kereső madarak szempontjából nem mindegy, hogy a gyepek milyen állapotban vannak. Az arasznyinál alacsonyabb fű a legideálisabb, amiből még a kisebb testű fajok is kilátnak és a nagyobb termetűeket sem
akadályozza a mozgásban, ha helyenként pedig hullott falevelek is gazdagítják, még kedvezőbb feltételek ad a kertünket látogató madaraknak.

A legjobb megoldás az, hogy ha a nyílt gyepen össze is gereblyézzük a hullott faleveleket, a bokrok között és alatt, ahol amúgy sincs gyep, meghagyjuk vagy akár a gereblyézett levelekből vastagítjuk is ezt a szőnyeget.

Miskolczi Tímea Panny

Ha lehetőségünk van a bokrok tövében, a fák alatt vagy éppen a kerítés mellett hagyjuk meg az avart, hiszen ezzel nagyban hozzá tudunk járulni nem csak a rovarok védelméhez, hanem a kertünket látogató madaraknak is biztos és természetes élelemforrást nyújthatunk  az őszi és a téli hónapokban. Többek között a fekete rigók egyik jól megfigyelhető szokása, hogy előszeretettel kutatnak a falevelek között. Miközben fejüket jobbra-balra mozgatják, csőrükkel könnyedén el tudják takarítani a talajt takaró avart. Ezekkel, az oldalazó mozdulatokkal azt érik el, hogy az úgymond útjukban álló leveleket elsöpörjék, és hozzá tudjanak férni az alatta meglapuló finom falatokhoz. Hiszen az avar védelme alatt megannyi apró rovar, lárva, féreg és még sorolhatnám mennyi számukra finom falat bújik meg. Ezek pedig az ínséges téli időszakban kincset érnek, és igazi lakomának számítanak. A rigók ezzel a tevékenységükkel, tudtukon kívül sok kis tollast segítenek. Hiszen az általuk eltakarított falevelek védelmében, a kisebb testű madaraknak is marad bőséggel csipegetni való falat. A cinegék, a pintyek, a vörösbegyek és még sorolhatnám, mennyi éhes csőrű madár pedig él is a rigók által felkínált lehetőséggel.

Miskolczi Tímea Panny

Kapcsolódó
Ismerjük meg kertünk csodálatos madarait és különös szokásaikat
Vegyük együtt szárnyaink alá tollas vendégeinket. Ismerjük meg őket és segítsük életüket!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik