Kertünk-Portánk

Szedd magad kákiszüretet hirdettek Zalában

pixabay
pixabay
Előzetesen lehet jelentkezni, a 200 fán termő mennyiség korlátozott.

Miklós Ákos Márton becsehelyi, a Polai-Kis hegyen lévő négy hektáros birtokán a kivi a zászlóshajó, melyből 2800 tő terem az ültetvényen, de más gyümölcsökkel és különleges növényekkel is kísérletezik. Ilyen a füge, datolyaszilva, gránátalma, indián banán, mini kivi, jujuba, pekándió és egyéb más egzotikumok.

Idén október első két hetének hét végi napjain szedd magad kiviszüretet hirdetett a gazdálkodó, az akció pedig minden elképzelést felülmúlt: még Szlovéniából, Horvátországból és Ausztriából is érkeztek vásárlók.

Ezen felbuzdulva Miklós Ákos Márton úgy döntött, november 5-ikén – a dél-zalai gazdaság történetében először – szedd magad kákiszüretre invitálja az érdeklődőket.

A kákit – vagy másik ismert nevén datolyaszilvát – kisebb volumenben termesztjük a birtokon, mint a kivit. 200 fán terem a finom gyümölcs, a fákat 2012-ben ültettük. Sajnos a tavaszi fagyok nem tettek jót az ültetvénynek, a korábbiaknál kevesebb a termés. Számításaink szerint körülbelül 700 kiló szüretelésére lesz lehetőség

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére a fiatal gazdálkodó.

Mivel ez nem egy hatalmas mennyiség, a szedd magad kákiszüretre előzetesen kell jelentkezni, mennyiségi igények feltüntetésével, hogy “teltház” esetén senki ne fáradjon hiába a Polai-Kis hegyen lévő birtokra. Ha betelik a létszám, a jelentkezési lehetőséget lezárják.

Miklós Ákos Márton arra kéri a szedd magad akcióra érkezőket, hogy rekeszt, ládát, dobozt vagy kosarat vigyenek magukkal. Mivel 12 éves, nagy fákról van szó, létrát a helyszínen biztosítanak.

Amit a datolyaszilváról tudni érdemes

A datolyaszilvát elnevezése okán sokan szilvának gondolják, de nem az. Ez egy ébenfaféle, mely a Himalájában és Mianmar, Thaiföld, Indokína, Kína, Korea és Japán hegységeiben honos. A szubtrópusokon és a trópusi hegyvidékeken 1000 méter felett világszerte termesztik.

 

A datolyaszilva ugyan egzotikus és hazánkban nem honos gyümölcstermő, tartásától még sem kell megijedni, egyáltalán nem jelent nagy kihívást a gondozása. Fagyállósága jó, a magyar teleket károsodás nélkül átvészeli, metszése egyszerű, gyümölcse pedig igazán finom csemege.

 

Jelentős az A-, C- és P-vitamintartalma, de van benne B1-, B2- és E-vitamin is.

A gazdálkodó azt is elmondta, hogy a kivi- és reményei szerint a mostani kákiszüret sikerén felbuzdulva jövőre újra hirdetnek majd szedd magad akciókat.

Kapcsolódó
Termálvíz melegétől érik a papaja Cserkeszőlőn
Ez a különleges gyümölcs Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is megterem.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik