Kertünk-Portánk

Így gondozd az árvácskát a hosszú őszi virágzásért

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Az árvácska (Viola × wittrockiana) népszerű dísznövény, mely a kerteknek, közterületeknek is kedvelt dísze. Szépen mutat balkonládákban, virágágyásokban is. Ha megfelelően gondoskodnunk róla, tovább élvezhetjük ősszel a virágainak szépségét.

Őszi teendők az árvácska körül

Vágás és ritkítás: Az ősz beköszöntével az árvácska virágzata általában már nem túl bőséges. Ekkor érdemes visszavágni a növényt, hogy eltávolítsuk az elszáradt vagy elhaló virágokat. A vágás segít új virágok kifejlődésében és meghosszabbítja a virágzási időszakot.

Talaj előkészítése: A megfelelő talajminőség kulcsfontosságú az árvácskák egészséges növekedéséhez. Ősszel érdemes a talajt lazítani és komposzttal dúsítani. A jó vízelvezetésű talaj és a megfelelő tápanyagok támogatják az árvácskák gyökérzetének egészségét.

Trágyázás: Az őszi árvácskák számára az őszi trágyázás is fontos. Könnyű mész vagy egy univerzális lassú felszabadulású műtrágya javítja a növények tápanyagellátását.

Védelem a hideg ellen: Az árvácskák kisebb fagyokat jól tűrnek, de a keményebb hideg időjárásnak nem ellenállók. Az ősz közepén vagy végén érdemes az árvácskákat betakarni, például szalmával vagy falevelekkel, hogy megvédjük őket a hideg és a fagy elől. A cserépben nevelt árvácskákat érdemes védettebb helyre vinni.

Öntözés: Az őszi hűvösebb időszakok ellenére se hagyjuk szárazon az árvácskákat. A talaj ne száradjon ki, de ne is áztassuk túl a növényeket.

Kapcsolódó
Színpompás őszi virágok a verandára
Élénk színeket mi magunk is tudunk varázsolni a házunk köré, amikben szemünknek megnyugvást adva gyönyörködhetünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik