Kertünk-Portánk

Csodát tesz a kerttel a lehullott falevél

Unsplash
Unsplash
Ne dobd ki, inkább hasznosítsd!

A lehullott falevelek sok munkát adhatnak ősszel, gyakran kell sepregetni, gereblyézni miattuk. De a kertünk hasznára is válik a korábban árnyat adó lombkorona.

Így segít a kertben a lehullott levél

Tápanyagok forrása

A lehullott falevél ermészetes tápanyagforrás. Ahogy a levelek lebomlanak, a talajjal keveredve gazdagítják azt szerves anyagokkal. A komposztálás során a lebomló levelek kiválóan hasznosulnak, hozzájárulva a termékeny kerttalaj kialakításához.

Vízmegtartás

A lehullott falevélréteg védelmet nyújt a talaj számára az erős napsugaraktól és a kiszáradástól. Ezáltal a kert talaja hosszabb ideig megőrzi nedvességtartalmát és kevesebb öntözést igényel. A levelek képesek megkötni a nedvességet, így a kertet természetes módon öntözi az esővíz és csapadék.

Életteret nyújt az élőlényeknek

Az avar ideális élőhelyet biztosít a kerti élőlényeknek, például a pókoknak, bogaraknak és mikroorganizmusoknak. Ezek az apró lények pedig fontos szerepet játszanak az ökoszisztéma egészségének megőrzésében.

Természetes mulcsként szolgál

A lehullott falevél réteg kiváló természetes mulcsot alkot. Ez segít a talaj hőmérsékletének szabályozásában, megakadályozza a gyomok növekedését és csökkenti a talaj kipárolgását. Emellett a mulcsréteg megóvja a talajt a túlzott esőzésektől és a vízelvezetés problémáitól.

Környezetbarát megközelítés

Ha nem zsákoljuk be és szállíttatjuk el, hanem helyben hasznosítjuk a falevelet, a környezetünket is védjük, nem termelünk felesleges hulladékot.

Kapcsolódó
Komposztálható a diófa levele?
Fontos az időtényező.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik