Kertünk-Portánk

Álomotthont varázsoltak az “ingyen se kellene” házból

Menczel Krisztina
Menczel Krisztina

Nem tipikusan „első látásra szerelem” házat választott magának Menczel Krisztina és párja, Szilágyi János. Sokan azt mondták volna, hogy ingyen se kellene, ők azonban meglátták a csodát a Jászfényszarun levő házikóban. És csodát is tettek vele, családi összefogással saját kezűleg.

„Keresgéltünk egy ideje más környező településeken is, de igazából itt a városunkban, Jászfényszarun szerettünk volna találni egy olyat házat, ami a mi alapelvárásunknak megfelel, mint például, hogy paraszti jellegű legyen valamennyire és lehessen rajta dolgozni, hogy a saját igényeinkhez alakíthassuk. Nekem szempont volt a nagy porta és szerettünk volna egy diófát is, ami jellemző a parasztházakra.”

A kezdetek

Menczel Krisztina

Menczel Krisztina

Abban nem volt kétség, hogy lehet, sőt, kell majd rajta dolgozni…

„Már az első alkalommal láttuk a benne rejlő lehetőségeket és persze az ezzel járó rengeteg munkát is.

Az pedig egyértelmű volt, hogy a parasztházakra jellemző stílusban újítsuk fel – a lehető legkorszerűbben. A munkálatokat párom, Jani, valamint ács édesapja végezték.”

A munkálatokból nem volt kevés: alapozás, falazási munkálatok, fa-födém és a komplett tetőszerkezet készítése, burkolási munkálatok. Be kellett vezettetni a gázt, vizet és az áramot is újra. A meleget padlófűtés biztosítja, kivétel a hálószobák, ott ugyanis radiátorok vannak. A ház tégla, kivétel a tisztaszoba két oldalsó fala.

Érdekessége a födémnek (ami teljesen új) hogy a fa égetésével, majd kezelésével érték el a jelenlegi régies hatást. Az oromzat díszítését a Krisztina párja saját kezűleg készítette. A régi veranda nagy ablakai sem vesztek kárba, ugyanis egy őrségi vendégházban keltek új életre. A nyílászárók teljesen újak, egy helyi mester keze munkáját dicséri, aki nem mellesleg, rokonuk is. A spaletták Krisztina, az ablakok díszítése János ötletei alapján készültek.

A munkálatokról a fotógaléria megnyitható a képre kattintva.

Galéria

A berendezési és dísztárgyakban a régi és az új ötvöződik, mégis olyan „egyértelműnek tűnő” harmóniát teremtettek.

„A ház berendezése elsőre nehéznek tűnt, de mivel volt egy alap elképzelés mégis könnyedén ment. A zöld szín dominál, a ház legtöbb helyiségében megjelenik az antik dióval, ezt kellett harmóniába hozni, a régit az újjal ötvözni. A tisztaszoba még alakítás alatt van, ott népművészeti tányérok láthatók, a ház többi részén pedig iparművészeti. Jelenleg 130 darab foglal helyet a falon. Nekem a gyerekszoba és a konyha a kedvenc részem, Janinak pedig a tisztaszoba és a folyosó.

Idén június végén költöztünk be akkor még kisebb-nagyobb hiányosságokkal a csodaházunkba. Itt neveljük szeretetben közös 2,5 éves kisfiunkat. Az udvar és a kerítés még rendezés alatt áll, talán legközelebb arról is tudunk már képeket prezentálni.”

Az elkészült házról a fotógaléria megtekinthető a képre kattintva.

Galéria
Kapcsolódó
Tüneményes kerti lakot varázsoltak az egykori tyúkólból Szentendrén
Kevesebb mint 100 ezer forintba került a berendezése.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik