Kertünk-Portánk

Ne öntsd ki a tészta főzővizét, használd fel a kertben

Pexels
Pexels
A növények meghálálják.

A tészta főzővizét általában leengedjük a lefolyón, pedig a kertben is hasznosíthatjuk – hogy mire, azt az Agrárszektor foglalta össze.

A tészta főzővize számos ásványi anyagot tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a növények növekedéséhez és fejlődéséhez. A víz oldja a tészta keményítőjéből kivált ásványi anyagokat, például kalciumot, magnéziumot és káliumot, amelyek fontosak a sejtosztódáshoz és a fotoszintézishez.

A már kihűlt tésztafőző víz és a benne levő ásványi anyagok a növények öntözésére alkalmas. Ha erőteljesen sós a víz, akkor viszont hígítsuk csapvízzel vagy esővízzel. Így nem csak a növényeknek teszünk jót, hanem a vizet sem pazaroljuk.

Egyfajta műtrágyaként is funkcionál a főzővíz, fontos tápanyagokhoz juttathatunk vele a szoba- és kerti növényeket, használatával dúsabb és teltebb levelei lehetnek a növényeinknek, ellenállóbbá válhatnak a betegségekkel szemben.

Segít felgyorsítani a hasznos talajbaktériumok és gombák növekedését is.

Ha még jobban szeretnénk „feltuningolni” a főzővizet, adjunk minden csészényi folyadékhoz egy teáskanál cukrot és az egésznek egy evőkanál tejet, majd zárjuk le az edényt és hagyjuk magára pár napig. Utána 1:5 vagy 1:10 arányban hígítsuk tiszta vízzel és ezzel öntözzük a növényeket.

Kapcsolódó
Csodát tesz a kerttel a lehullott falevél
Ne dobd ki, inkább hasznosítsd!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik