Kertünk-Portánk

Ezeket a kerti munkákat végezhetjük januárban is

pexels
pexels
Kezdjük a tervezéssel, a komposztot is szétszórhatjuk, de akár ülthetünk is, ha nem fagyos a talaj. Egy kertészmérnököt kérdeztünk arról, hogy milyen feladatokat végezhetünk el a januári időszakban.

A január a kerttervezés időszaka, ilyenkor van időnk átgondolni, hogy mit akarunk a kertünkben változtatni.

Azt javaslom, hogy kezdjük a gyümölcsökkel. Írjunk egy listát, hogy milyen gyümölcsöt szeret a család, majd később válasszuk ketté a szerint, hogy mi az, amit a boltban veszünk meg és mi az, amit mi magunk szeretnénk megtermelni

– mondta el Megyeri Szabolcs, a Neumann János Egyetem óraadó kertészmérnöke, aki kiemelte azt is, hogy érdemes ökotudatos megközelítésből is áttekinteni a tervet.

pixabay

A málnatermesztés hazánkban gyakorlatilag már összeomlott, kisebb részben a klímaváltozásnak, nagyobb részben a munkaerőhiány, a bérstruktúra és egyéb gazdasági hatások miatt. Így, ha ezt a kedvelt gyümölcsünket a boltban vesszük meg, akkor az nagy eséllyel Marokkóból, Spanyolországon keresztül ért el hozzánk. De ez a gyümölcseink mintegy 60 százalékánál így van.

A kertészmérnök szerint, ha valaki vesz 10 málnatövet és azt a háznak a nyugati, északi, árnyékosabb oldalára elülteti, akkor ő nemcsak egy gyümölcsöt termeszt, hanem nem vesz meg valamit, ami 3000 kilométerről érkezik kamionnal.

Kezdjük azokkal a gyümölcsökkel, melyet könnyen meg tudunk termeszteni, mint az előbb említett málna, szeder, eperfa, som, kökény, áfonya, ribiszke, alma és körte. Ezt majd követhetik a nagyobb tudást, gondozást igénylő gyümölcsök is akár. És tényleg tudatosítsuk a gyerekeinkben is, hogy a termesztéssel a környezetünket is óvjuk.

Január vége felé elkezdődhetnek a metszések is. Amikor nagy fagyok vannak, akkor nem szabad, de ha már nulla fok felett van a hőmérséklet, akkor nekiláthatunk a fák koronáinak a kialakításához.

pixabay

Ha van kész, érett komposztunk, azt is elteríthetjük januárban a gyepen, ágyásokban. Megjegyezném, hogy már nagyon sok helyen komposztálnak az országban, de arányaiban még kevés kertben hasznosítják azt. Gyakran nem is tudják, hogy mit lehet vele kezdeni. Szórjuk ki bátran, a téli csapadék majd beviszi földbe és a növényeink hasznosítani tudják a tavaszi ébredéskor.

Fontos téma a téli öntözés is. A kertészmérnök elmondta, hogy bizony, ha az időjárási feltételek miatt hosszan tartó, száraz időszak köszönt be, akkor az örökzöldeket bizony meg kell locsolni.

pixabay

Az örökzöldek, ciprusok, hamisciprusok, a leylandok, tuják és a friss ültetésű fenyők télen is igénylik a vizet. Most esős idő volt, de a 2022-es évben, mikor januárban, februárban száraz, szeles idő volt, ami ugye még jobban szárítja a talajt, több kertbarát örökzöldje pusztult el. Sokan azt gondolták, hogy kifagyott, pedig a víz hiánya okozta a bajt.

A szakembernél érdeklődtünk az ásásról és ültetésről is.

Ha nem fagyos a talaj, ahogy mostanában, akkor a trágyát, komposztot ásással is bevihetjük a földbe. És átültetni is lehet fagymentes időben.

Ha le tudjuk nyomni az ásót a földbe, akkor átültethetjük a fiatal mogyoróbokrot vagy egy facsemetét, illetve egyéb növényt, de minden esteben meg kell locsolni. Mert a víz nemcsak öntöz, hanem tömörítő hatása is van.

Nagyon fontos, hogy legyen egyensúlyban a növénynek a látható és a láthatatlan része.

pixabay

Ez azt jelenti, hogy ilyenkor vissza kell metszeni a növényt, mert ha túl nagy lesz a lombfelület, akkor azt a gyökérzet nem bírja táplálni.

Ha pedig a konyhakertünk tervezésébe is belevágunk, ilyenkor már a lakásban, melegebb helyen elvethetjük a paradicsom és paprika magjait és megkezdhetjük a palántanevelést, amelyeket majd szép, kifejlett állapotban május elején kiültethetünk.

Kapcsolódó
Több mint 10 kilós karalábé termett egy polgári kertben
Egy másik ágyásban 4 kilogramm feletti célkát is kihúzott a kertész a földből.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik