Kertünk-Portánk

Gyorsabban lehet fagyvédelmi szélgéphez jutni

Gyorsabban intézhetik a fagyvédelmi szélgép telepítését a gazdálkodók, a jövőben ugyanis nincs szükség építési engedélyeztetésre, ahogy üvegházak és 5 méter alatti magasles, erdei kilátók esetében sem.

Az építésügyi és építésfelügyeleti hatóság építési engedély nélkül végezhető tevékenységek közé sorolta a fagyvédelmi szélgépek telepítését, és ezzel együtt például a pincék és üvegházak építése esetében is eltörölték az engedélyeztetést – írta meg a Baon.

E szerint az állandóra létrehozott szélgépek beton alapozása érdekében sem szükséges a hatósághoz fordulni.

Vélhetően az éghajlat-változással, az évszakok eltolódásával összefüggésben, az utóbbi évtizedben szinte minden kora tavaszon súlyos kárt okoznak a virágzáskor érkező erős hajnali fagyok. Ezért a gyümölcstermesztők egyebek között a szélgépekkel próbálják megmenteni a gyümölcsfák virágait, az éves termést.

A már használatban lévő nagy teljesítményű, betonalapra szerelt légkeverők hatékony védelmet nyújtanak a gyümölcsösökben a gazdálkodók tapasztalatai szerint.

Füle Zoltán, nagykőrösi gyümölcstermesztő nyertes ültetvénytámogatási pályázat segítségével szerelt fel cseresznyefái lombkoronája fölé erős szélgépet.

Hatékonyan segít a fagy enyhítésében. Elsősorban olyan légköri viszonyok között nyúlt segítséget, amikor az alsó fagyos légréteg fölött  enyhe a léghőmérséklet. A 11 méter magasan forgó széllapátok mintegy 5 hektár gyümölcsös fölött forgatják le a talajszintre a melegebb levegőt. Tudomásom szerint az ország gyümölcsöseinek összméretéhez képest viszonylag kevés ilyen gép működik még, de egyre terjednek, közvetlenül  is lehet telepítésükre pályázni. A vitorlákat forgató 6 hengeres, 160 lóerős dízelmotor csaknem 25 liter gázolajat fogyaszt el óránként, de jelenleg még ezen az áron is a legolcsóbban üzemeltethető  fagyelhárító technika

– magyarázta a gép működését Füle Zoltán.

A szélgépek mellett több más, a mezőgazdaságban fontosnak tekinthető beruházás vonatkozásban is megszűnt az engedélyeztetési kötelezettség. Ilyenek egyebek közt a növénytermesztésre szolgáló üvegház, gombatermesztő  fóliasátor, zöldséges verem, háztartási célú kemence, húsfüstölő, jégverem, kisebb pince építése vagy bővítése.

A vadgazdálkodásban is egyszerűsödött az építkezés folyamata azzal, hogy 5 méter magasságig például vadetető, magasles, egyéb erdei építmény, kilátó építése érdekében szintén nem kell szakhatósági hozzájárulásért folyamodni.

Kapcsolódó
Szélgéppel mentette meg barackját egy bordányi gazda
Háromszor annyit termelt, mint tavaly.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik