Kertünk-Portánk

Megválasztották a világ legcsúnyább pázsitját

gotland.com
gotland.com

Hatalmas gödrök, elszáradt fűcsomók és megbarnult növényzet jellemzi a világ legcsúnyább pázsitját, írja a Guardian.

A víztakarékosság ösztönzésére, a környezetbarát kertészkedés népszerűsítésére kiírt pályázat idei győztese az ausztrál Kathleen Murray, aki nem is lehetne saját elmondása szerint büszkébb a címre. A versenyre a világ minden tájáról, Németországból, Franciaországból, Horvátországból, Kanadából és az Egyesült Királyságból is érkeztek nevezések, de mindenkit maga utasított Murray, aki Tasmania szigetén él.

A nő olyan területen él, ahol nincs vezetékes víz, a tartályokban gyűjtött esővíz pedig túl értékes ahhoz, hogy a gyepet locsolja belőle. Ha nyáron elfogy neki és négy tinédzser gyermekének a tárolt víz, akkor két hetet kell várniuk, mire újabb tartályokkal szállítanak nekik.

A győztes arról beszélt, egyáltalán nincs bűntudata amiatt, hogy hétvégente nem kell füvet nyírnia, azok után pedig pláne nincs, hogy 2016-ban a volt férje magával vitte a fűnyírójukat.

A verseny két évvel ezelőtt indult a svédországi Gotland városából, a népszerű kirándulóhelyen elment a vízszolgáltatás nyáron, és nem volt mivel öntözni. Azóta, részben a pályázatnak köszönhetően, öt százalékkal csökkent a településen a vízfogyasztás.

Mimmi Gibson, egy helyi lakos arról beszélt,

ez egy egyszerű módja annak, hogy cselekvésre ösztönözzük az embereket, akik klímahőssé válhatnak azáltal, hogy nem tesznek semmit. El kell kezdenünk a párbeszédet arról, hogyan spórolhatunk meg vizet. Ez egy globális probléma. Az emberekre pedig sokszor nyomás helyezedik, hogy a pázsitjuk valóban zöld, rendezett és dús legyen, de könnyebb lehet azt mondani, hogy benne vagyok a versenyben, ezért nem öntözöm.

A zsűri két óra alatt hozta meg a döntését a győztes kilétéről, és a szervezők szándéka szerint hagyományteremtő jelleggel jövőre újra kiírják a versenyt.

Kapcsolódó
Íme a tökéletes gyephelyettesítő kevés gondozással
Hogy a szomszéd fűje ne legyen zöldebb…
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik