Kertünk-Portánk

Így védekezhetünk a meztelencsigák ellen

pixabay
pixabay
Ezeket a szakértői tanácsokat érdemes betartani kerti növényeink védelme érdekében.

Hazánkban több mint 20 meztelencsiga-faj fordul elő, és számuk gyarapodik újabbak betelepedésével. Életmódjuk hasonló, így a védekezési mód ellenük szintén, írta honlapján az Agrofórum, melynek a cikkében Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus osztotta meg a tanácsait, hogyan lehet a meztelen csigák ellen sikeresen védekezni.

A meztelencsigákra jellemző, hogy friss, zöld növényi részekkel táplálkoznak. Éjjel aktívak, napközben sötét, nedves helyen meghúzódva rejtőzködnek.

Kártételüket szabálytalan alakú rágásaikról lehet felismerni. Az okozott kár mértéke függ a csigák méretétől, nagy testű egyedeik méretesebb darabokat karéjoznak ki a levelekből, és befolyásolja a csigák egyedszáma is

– részletezte Dr. Némethy Zsuzsanna.

Nedves helyet, folyamatosan nyirkos talajt keresnek maguknak. A száraz, nem sima felszínt kerülik, ott mozgásuk akadályozott. Ősszel a talaj felső rétegeibe csomókban lerakott, 1-3 mm-es gyöngyökhöz hasonló kinézetű petéikkel telelnek általában, ásás közben ágyásokban gyakran lehet találkozni velük.

A kisméretű fehér csigák ellen hatásos az ARTIS pro nevű hasznos parazita gombát tartalmazó, ökotermesztésben is engedélyezett talajfertőtlenítő szer. Bevált a vasfoszfát hatóanyagú Ferramol, mivel emberre, melegvérűekre nem káros, biztonsággal alkalmazható

– mutatott rá azokra a szerekre, melyekkel fel lehet venni a harcot a meztelencsigákkal.

pixabay

Dr. Némethy Zsuzsanna elmondása szerint a hagyományos kiskerti, vegyszermentes védekezési módszerek is hatnak. A siker érdekében együtt is érdemes alkalmazni őket.

  • Esti öntözésről térjen át a reggeli öntözésre, hogy estére szikkadjon fel a talajfelszín és a növények is.
  • Ásással, a gyakoribb talaj lazításával a petecsomók kiszáradnak, elpusztulnak.
  • Sörrel vagy tejsavóval megtöltött csapda bizonyítottan csalogatja őket.
  • Védendő növények közelébe kihelyezett citrom, narancs héja, édes gyümölcsök illatukkal magukhoz vonzzák a csigákat, csak össze kell gyűjteni őket sötétedéskor.
  • Sötétedés után lámpával hatékonyan gyűjthetők a csigák, ha kitartóak vagyunk azzal mérhetően csökkenthetjük a számukat.
Kapcsolódó
Új meztelencsiga-fajokat azonosítottak Magyarországon
Ha nem lett volna eddig elég bajunk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik