Kertünk-Portánk

Előmerészkedtek az enyhe februárban az áttelelő lepkék

Molnár Gabi/Tomozi Éva/Miskolczi Tímea Panny/Szakács Éva
Molnár Gabi/Tomozi Éva/Miskolczi Tímea Panny/Szakács Éva
Ezek a fajok ősszel biztonságos, fagymentes menedéket kerestek maguknak, és kifejlett állapotban töltötték a tél hideg hónapjait.

Amikor a Nap sugarai egyre melegebb érintéssel cirógatják a tájat, ébredezni kezdenek a természet lakói. A lepkék első egyedei már a tél utolsó hónapjában megjelennek, ha kellemes enyheség járja át a levegőt. Ezek azok a fajok, akik ősszel biztonságos, fagymentes menedéket kerestek maguknak, és kifejlett, imágó állapotban töltötték a tél hideg hónapjait. Ők az áttelelő lepkék kicsiny csoportjának a tagjai. Egyesek szinte makulátlanul néznek ki, de vannak akinek szárnyaik kopottak, megviseltek.

De nem minden lepke kifejlett alakban vészeli át a telet. Vannak akik, pete vagy hernyó alakban próbálják túlélni a fagyokkal tarkított hónapokat, és vannak akik, báb állapotban várják azt a pillanatot, hogy kifejlett lepkeként köszöntsék a tavaszt. Rajtuk kívül pedig olyanok is akadnak, akik a hűvös évszak közeledtekor szárnyra kapnak, és megkezdik vándorútjukat melegebb tájak felé. Ők a vándorlepkék.

Szakács Éva

Az elmúlt napokban tavaszias levegő járta át a természet szerte ágazó ösvényeit, és az országban több helyen is sikeresen áttelelt lepkék szelték az egyre melegebb levegőt. Ahol a virágok elkezdték szirmaikat bontogatni azokon is meg lehetett őket figyelni, táplálkozás közben. A kellemes enyhe, a Nap sugaraiban fürdő napokon elsőként őket figyelhetjük meg.

Szakács Évának a természetvédelmi oltalom alatt álló csőröslepkével sikerült találkoznia, két alkalommal is. Az egyik egyedet a Világos-hegyhez vezető úton figyelte meg, míg a másikat Apc határában sikerült megpillantania.

Szakács Éva

A csőröslepke repülési ideje május végétől októberig tart, de a nyár második felétől ritkán látható. Az áttelelt kifejlett lepkék első egyedei már februárban megjelenhetnek és májusig repülhetnek. Amikor a csőröslepke összezárt szárnyakkal pihen szinte teljesen eggyé tud válni a környezetével, tökéletes álcázást ad számára a száraz növényzet. Természetvédelmi oltalom alatt álló lepkefaj, természetvédelmi értéke 5000 Ft/egyed.

Szakács Éva egy színpompás lepkét is meg tudott figyelni Markaz határában. Az atalanta-lepke egy lágyan csörgedező erdei patak mellett pihent szétnyitott szárnyakkal.

Szakács Éva

Az atalanta-lepke a vándorlepkékhez tartozik, de enyhébb teleken hazánkban is áttelelhet. Három nemzedéke van május végétől novemberig. Mivel elterjedt lepkefaj ezért szinte mindenhol találkozhatunk egyedeivel. Vándorlepke lévén igen jól repül, és nagy távolságok megtételére is képes, így megjelenik a városokban, parkokban és kertekben is. Természetvédelmi oltalom alatt álló lepkefaj, természetvédelmi értéke 5000 Ft/egyed.

Tomozi  Éva ugyancsak az atalanta-lepke szépségében tudott gyönyörködni Martonvásáron. Az élénk színezetű lepke a kastélyparkban pihent miközben Éva gyönyörű fotót készített róla.

Tomozi Éva

Nagy Edinának citromlepkét sikerült megfigyelnie Kisgyón közelében egy buja, erdős területen. A citromlepke gyakori, feltűnő kinézetű lepke. Különösen tavasszal, a színek nélküli erdőszéleken, tisztásokon gyönyörködteti könnyed röptével a természetjáró embereket.

Nagy Edina

A citromlepke a legkorábban látható rovaraink egyike. Még alig enyhül a tél, de szinte megállás nélkül repkedő egyedeiben, akár már az első napsütötte, meleg februári napokon is gyönyörködhetünk. A citromlepkét külső megjelenése kiválóan elrejti a levelek között. A szárnyait összezárva tartó lepke falevelet utánoz.

Ősszel a citromlepkék telelőhelyükre vonulnak, legtöbbször a közönséges borostyán vagy a hamvas szeder leveleinek a védelmébe húzódnak. Sok esetben azonban teljesen szabadon, a bokrok ágain kapaszkodva, dermedt állapotban várják a tavaszt. 2013-ban az Év rovarának választották. Természetvédelmi oltalom alatt álló lepkefaj, természetvédelmi értéke 5000 Ft/egyed.

Molnár Gabinak a természet egy különleges találkozással kedveskedett, amit a Baranya vármegyében található Szársomlyó hegyen élhetett át. Egy fokozottan védett magyar kikericsen pillantotta meg a csillogó szárnyú közönséges gyöngyházlepkét.

Molnár Gabi

A közönséges gyöngyházlepke alapjában véve vándorlepke, de enyhébb teleken képes áttelelni hazánkban. Gyakran megfigyelhető, elterjedt lepkefaj. Főként a nyílt területeket kedveli. Réteken, erdőszegélyeken, tisztásokon találkozhatunk egyedeivel.

A Karancs-Medves Tájvédelmi körzetben is ébredezik az élet, ahogy a Nap melege átjárja az erdőket és a sziklákkal tarkított hegyoldalakat. Ezeken a helyeken megjelentek az első áttelelő lepkék. A száraz levelek védelmében C-betűs lepke pihent, egy másik pedig könnyed röptével libbent el előttem újra és újra, hogy egy kört téve újra vissza tudjon ereszkedni kiindulási helyére.

Miskolczi Tímea Panny

C-betűs lepke hazánkban gyakori lepkefaj és mindenütt megtalálható. Feltűnő, vörösbarna színezete miatt igen kedvelt és könnyen észrevehető. Február végétől egészen november elejéig találkozhatunk vele, ugyanis az áttelelő imágók a melegebb, napsütéses téli napokon előmerészkednek táplálkozni. Természetvédelmi oltalom alatt álló lepkefaj, természetvédelmi értéke 5000 Ft/egyed.

A cikkben szereplő fotókat Szakács Éva, Tomozi Éva, Nagy Edina, Molnár Gabi és Miskolczi Tímea Pannyi készítette.

Kapcsolódó
Megválasztották a 2024-es év lepkéjét
A három jelölt közül egy látványos éjszakai lepkénk, a közönséges medvelepke nyerte a szavazást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik