Mozaik

Megválasztották a 2024-es év lepkéjét

Szerző: Karl Csaba, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0
Szerző: Karl Csaba, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0
A három jelölt közül egy látványos éjszakai lepkénk, a közönséges medvelepke nyerte a szavazást.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya 2024-ben második alkalommal indította el az “Év lepkéje” programját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelmi problémákkal érintett fajokra. Az idei évben a kis színjátszólepkére, a közönséges medvelepkére és a gyakori ablakosmolyra adhatta le minden érdeklődő a voksát. Összesen 3327 szavazat érkezett a határidőn belül.

A 2023-ban lezajlott lakossági internetes szavazást a három jelölt közül egy látványos éjszakai lepkénk, a közönséges medvelepke nyerte 1556 (47%) szavazattal, tette közzé a voksolás végeredményét honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A második helyet 1511 (45%) szavazattal a kis színjátszólepke, a harmadik helyet pedig a gyakori ablakosmoly 260 (8%) vokssal foglalhatta el.

Szerző: Dr Bathó Imréné, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

A közönséges medvelepke neve alapján közönséges, egykor sokfelé előfordult, mára azonban drasztikusan megritkult. Az utóbbi évtizedekben az építkezések intenzív térhódítása és a parlagok felszámolása állománynagyságában jelentős csökkenést okozott és visszaszorult a természetes élőhelyekre. Megjelenése nagyon jellegzetes. Elülső szárnyai sötét krémbarna alapszínűek, amit márványszerű fehéres-sárgás mintázat szakít meg helyenként. Ez rendkívül jól elrejti a megfelelő környezetben. Hátulsó szárnyai vöröses narancssárgák hatalmas kék foltokkal. Éjszaka aktív lepke, a fényforrások erősen vonzzák. Ritkulása és csökkenő egyedszáma ellenére egyelőre nem áll természetvédelmi oltalom alatt. Így ha találkozunk ezzel a csodálatos állattal akár lepkeként, akár hernyóként, csodáljuk meg.

Kapcsolódó
Mikulásig lehet szavazni a 2024-es év rovarára
Internetes szavazáson dől el, melyik lesz a 2024-es év rovara.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik