Mozaik

Elkezdődött az év lepkéje szavazás

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet, hogy melyik faj legyen 2024-ben az "Év lepkéje".

Az idei évben másodszor induló “Év lepkéje” program keretében ismét három jelöltre lehet szavazni. Egy nappali lepkére, a kis színjátszólepkére (Apatura ilia), egy éjszakai lepkére, a közönséges medvelepkére (Arctia caja), valamint egy nappal aktív molylepkére, a gyakori ablakosmolyra (Thyris fenestrella).

Amikor kiválasztottuk ezt a három fajt, akkor elsősorban fogyatkozásukat, valamint látványosságukat vettük figyelembe, ugyanis mindhárom faj igen tetszetős. A 2024-es programok tematikájában a szavazás győztese kerül a középpontba

írja honlapján az MME, ahol az érdeklődök további részleteket találnak a programmal kapcsolatban.

Az Év lepkéje három jelöltje

  • Kis színjátszólepke

Szerző: Karl Csaba, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

Ahogy nevük is mutatja, a színjátszólepkék hímjeinek szárnyfelszíne kékes-lilásan irizál. Országszerte elterjedt, de elsősorban vizes élőhelyek közelében lehet vele találkozni, akár lakott területeken is. A kis színjátszólepke nem kényes faj, kertbe ültetett tápnövényen is kifejlődik. Territoriális faj, a hímek területet tartanak fenn, amelyet a betolakodó hímektől védenek. Sok lepkével ellentétben táplálkozás céljából nem virágokat látogat, hanem állati hullatékot, rothadó gyümölcsöket, valamint fák kicsurgó nedveit szívogatja, de pocsolyák környékén is előszeretettel táplálkozik, olykor tömegesen is. Természeti oltalom alatt álló lepkefaj, természetvédelmi értéke 10 000 Ft és a Vörös Könyvben szereplő faj. Magyarországon állományai stabilak, de hogy ez a jövőben is így maradjon kulcsfontosságú a vizes és vízparti élőhelyek fenntartása.

  • Közönséges medvelepke

Szerző: Karl Csaba, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

A közönséges medvelepke, amely egykor sokfelé előfordult, mára azonban drasztikusan megritkult. Megjelenése nagyon jellegzetes. Elülső szárnyai sötét krémbarna alapszínűek, amit márványszerű fehéres-sárgás mintázat szakít meg helyenként. Ez rendkívül jól elrejti a megfelelő környezetben. Hátulsó szárnyai vöröses narancssárgák hatalmas kék foltokkal. Éjszaka aktív lepke, a fényforrások erősen vonzzák. Ritkulása és csökkenő egyedszáma ellenére egyelőre nem áll természetvédelmi oltalom alatt.

  • Gyakori ablakosmoly

Miskolczi Tímea Panny

Molylepke létére tetszetős kinézetű és igen nagy termetű. Megjelenésében igencsak távol áll a lakásból ismert élelmiszer- és ruhamolyoktól. Hazánkban általánosan elterjedt, bár a sík vidékeken ritka, élőhelyei a napsütötte lejtők, erdőszegélyek, cserjések. Nappal aktív. Érdekessége, hogy családjának ő az egyetlen képviselője, ami nem trópusi vagy szubtrópusi területeken él.

A szavazatokat október 15-ig várják az MME honlapaján.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya először 2023-ban indította el az “Év lepkéje” programját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelmi problémákkal érintett fajokra.

Kapcsolódó
Egzotikus lepkékkel élnek együtt egy panelház emeletén
Nyolc éve osztják meg a lepketenyésztők az otthonukat a csodás rovarokkal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik