Virágzó vidékünk

Országszerte ezrével ültetik a facsemetéket

mti/Krizsán Csaba
mti/Krizsán Csaba
A Településfásítási Programnak köszönhetően tovább zöldülnek a hazai kistelepülések.

Megkezdődött a fák kiszállítása a Településfásítási Program őszi időszakában, így tovább zöldülnek a hazai kistelepülések.

Szeptember első hetében megkezdődött a Településfásítási Program harmadik ütemének őszi ültetési időszakában ültetendő sorfák kiszállítása az önkormányzatokhoz. 2023 őszén összesen 345 településen, 8000 db sorfát ültetnek el, a legtöbbet Győr-Moson-Sopron vármegyében. A harmadik éve tartó program teljes időszakában összesen 46 000 sorfát ültethetnek el a 10 ezer fő lélekszámúnál kisebb települések Magyarország legnagyobb belterületi fásítási programjának keretében, írja honlapján az Országfásítás.

Szeptember elejétől naponta folyamatosan öt-hat önkormányzathoz érkeznek meg az Agrárminisztérium által meghirdetett Településfásítási Program őszi időszakában elültethető sorfák. A program harmadik ütemében összesen 10 000 db sorfa állt rendelkezésére, amelyből 2000 darabot a tavaszi ültetési időszakban már elültettek. A fennmaradó 8000 darabot mostantól kezdve november végéig juttatják el előre egyeztetett időpontban az egyes településekre, akik ezt követően gondoskodnak a fák elültetéséről.

Az őszi időszakra igénylők között a legkisebb település a Baranya vármegyében található Bürüs, 41 lakóval. Míg a 2023-as ütem legnagyobb lélekszámú települése, a több mint kilencezer lakosú Edelény is az őszi ültetési időszakban ültet.

A települések a klímaváltozást és az eltérő helyi viszonyokat is jól tűrő 13 fafajból, minimum 10, maximum 30 sorfát választhattak, egy településre átlagosan 23 fa jutott.

A sorfák kiszállításáról a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. gondoskodik. A program koordinálását az Országos Erdészeti Egyesület segíti, aki a szakszerű ültetéshez az állami erdőgazdaságokkal együttműködve egy helyi erdész szakember jelenlétét is biztosítja.

A program célja

A Településfásítási Programot az Országfásítási Program részeként 2020-ban hirdette meg az Agrárminisztérium, amelynek célja a vidéki települések zöldítése és környezeti állapotának javítása mellett, hogy népszerűsítse a Vidékfejlesztési Program erdősítési támogatásait. Ugyanis a kormányzat célja, hogy 2030-ra 24 százalékról 27 százalékra nőjön az ország fával borított területe. A rendszerváltozás óta meghirdetett legnagyobb belterületi fásítási programban a 10 ezer fő alatti lélekszámú települések vesznek részt és településenként 10-30 fát nyerhettek el.

Az ültetett fák konténeresek vagy földlabdásak, a szakszerű ültetéshez minden fához biztosítanak támasztó karót, takarómulcsot és védőrácsot. Annak jelképeként, hogy ezek a fák növelik a településen található élőhelyek változatosságát, és más élőlények otthonául is szolgálnak majd, minden igénylő számára madárodúkat is biztosítanak.

A Program másik fontos célkitűzése, hogy népszerűsítse az erdőtelepítési lehetőségeket, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország megvalósítsa klímasemlegességi célkitűzéseit.

Kapcsolódó
Tíz ok, amiért igazán szeretni kell a fákat
Körülbelül 2 millió oka van, de kezdjük most ezzel a tízzel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik