Kertünk-Portánk

Így szaporítható a babérmeggy

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Többféle módszert is alkalmazhatunk.

A babérmeggy (Prunus laurocerasus) igen népszerű a kertekben, legtöbbször sövényként alkalmazzák ezt az örökzöld, fényes, zöld levelű cserjét. Jól ellenáll a kártevőknek, betegségeknek. Talajra kevésbé igényes, jól bírja a meleg, száraz nyarakat, de téli hidegtűrő képessége is kiváló. 2-3 év alatt összefüggő sövény nevelhető belőle.

Babérmeggy szaporítása

Magról

A vetőmagokat áztassuk langyos vízbe néhány órára, majd vessük nedves, tápanyagban gazdag talajba.

Gyökeres dugványról

Válasszunk ki egészséges hajtásokat az anyanövényről, majd vágjunk le belőlük 10-15 cm hosszú darabokat. Távolítsuk el a leveleket a dugványok alsó részéről, majd ültessük őket nedves, laza talajba, hogy a gyökerek fejlődése megkezdődhessen.

Félkemény dugványokról

Egy másik lehetőség a félkemény dugványok használata. Ezek a dugványok kicsit keményebbek, mint a gyökérgyökeres dugványok, de még mindig rugalmasak és könnyen gyökereznek. Vágjunk le 10-15 cm hosszú szárat, majd távolítsuk el a leveleket a vágott végről. Ültessük a dugványokat nedves talajba, és helyezzük őket részleges árnyékba, hogy megfelelően gyökerezzenek.

Ügyeljünk arra, hogy a talaj mindig nedves, de ne túl vizes legyen, és távolítsuk el az esetleges gyomnövényeket a környezetéből. Amint a növények megerősödnek, átültethetjük őket nagyobb cserepekbe vagy a kertbe.

Türelmesnek kell lenni, mert a babérmeggy lassan növekszik, és az új növényeknek időre van szükségük a gyökerek kifejlődéséhez és a megfelelő méret eléréséhez.

Kapcsolódó
10+1 örökzöld tipp sövényekhez, hogy télen is mutatós legyen a kertünk
Van élet a tuján túl is! De hogyan telepítsünk mutatós sövényt?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik