Kertünk-Portánk

Ültesd el a nadrágodat, és nézd meg 8 hét múlva

sixinchesofsoil.org
sixinchesofsoil.org
Mennyire egészséges a talajod?  Ültesd a pamutnadrágodat a földbe a tavaszi nap-éj egyenlőség környékén, és ásd ki 8 hét múlva.

Nagyon kevesen tudjuk, mi az a talaj, pedig tényleg nem tudnánk megélni nélküle. El kell kezdenünk másként gondolkodni.

Tudtad, hogy táplálékunk 95%-a a talajból származik?

A talaj nemcsak az egészségünket támogatja, hanem folyamatosan támogatja bolygónkat is. Ha nem jutunk egészséges talajhoz, akkor a táplálék, amelyre támaszkodunk, nem fogja biztosítani azt a tápanyagot, amelyre szervezetünknek szüksége van az egészséges életmód fenntartásához.

Az Egyesült Királyság vezető nemzeti oktatási jótékonysági szervezeténél a Country Trustnál mindenkit arra buzdítanak, hogy vegyen részt a Plant Your Pants nemzeti kampányukban, amikor felfedezheti mindenki a talaj egészségét.

A Plant Your Pants meghívja a családokat, iskolákat, kertészeket, gazdálkodókat és bárki mást az Egyesült Királyságban, hogy a tavasz első napján (március 20-án) temessenek el egy pamutnadrágot egy közös utazás kezdeteként, hogy felfedezzük a lábunk alatti világot.

Nyolc héttel később mindannyian előássák a nadrágjukat, hogy megnézzék, mi történt. Minél jobban szétesett a nadrág, annál jobb a talaj egészsége!

Tavaly 23 000 ember vett részt a programban, és szeretnék, ha idén még többen tennék ezt.

Talaj és képességei

  • A talajnak számos szuperképessége van, és enélkül az általunk ismert élet nem létezne
  • Víztisztítás
  • Árvíz- és szárazságmegelőzés
  • Klímaszabályozás
  • Gyógyszerfejlesztés

Aggodalom a talajunkért

  • Mivel földünk egyharmadát a bolygón élő emberek élelmezésére és ruházására használjuk, a kutatások szerint a talaj kipusztulásával nézhetünk szembe.
  • A talaj a mikroorganizmusok metropoliszának ad otthont. Mindössze egy teáskanálnyi talajban körülbelül 1 milliárd egyéni mikroszkopikus sejt és körülbelül 10 000 különböző faj található!
  • A talajnak legalább 3-6% szerves tartalomra van szüksége ahhoz, hogy éljen. Sajnos Európa több mint 75%-ában a biotartalom kevesebb, mint 2% .  Szakértők szerint, ha újraélesztjük talajunkat úgy, hogy segítjük elérni a 3-6%-os szervesanyag-tartalmat, visszafordíthatjuk a károkat.

Tény: Percenként 30 futballpálya termékeny talajának megfelelő mennyiséget veszítünk.

Ültesd el a nadrágod és nézd meg mi történik vele 8 hét után

  1. Ültesd be a nadrágod nagyjából 10-15 cm mélyen! Ültetőben, parkban, focipályán, kertekben és mezőkön – ahol van talaj, ott van hová ültetni a nadrágot.
  2. A nadrágot 8 hétig a talajban kell hagyni.
  3. Nyolc  hét után ássuk ki őket! Ha a nadrág még hordható, akkor a talajra oda kell figyelnie. Ha rongyosak és rothadnak, akkor a talaj él és jól van.

Ez a kampány segít a tudósoknak abban, hogy többet fedezzenek fel talajunkról, ami hozzájárul az élelmezésbiztonság optimalizálásához, a földünk védelméhez és az éghajlatváltozással kapcsolatos ismereteink bővítéséhez.

A Plant Your Pants szórakoztató és izgalmas lehetőséget kínál a gyermekek számára, hogy többet megtudjanak az éghajlatváltozásról, és pozitív társadalmi változásokat idézzenek elő azáltal, hogy befolyásoljuk a gyerekeket, hogy cselekedeteink és szokásaink révén klímatudatos gondolkodásmódot alakítsanak ki a jövő generációi számára.

Felmerülő kérdések és válaszok

Most ástam ki a nadrágomat, és nagyon keveset változtak – miért van ez?

Amikor a gyapot lebomlik a talajban, az túlnyomórészt biológiai folyamat. Tehát, ha nem bomlanak le, az azért van, mert nem volt biológiai aktivitás. Miért nincs biológiai aktivitás? Ezt nehéz megválaszolni anélkül, hogy megnéznénk a talajt, ahol a növényeket ültették. Íme néhány lehetőség:

Időjárás

Vegyük figyelembe a környezetet. A nadrágot egy átázott talajba temették?  A vizes talaj nem alkalmas a bogarak és mikrobák számára, mivel nem tudnak lélegezni ilyen anaerob körülmények között (anaerob = oxigén nélkül), így nem tudják  lebontani a gyapotot. Ezek a körülmények rosszabbodhatnak agyagos talajokban, amelyek hajlamosak több vizet visszatartani.

Talaj

A kevés szervesanyagot tartalmazó homokos talaj nem ideális élőhely a mikrobák és gombák számára.

Műtrágyák

Valószínűleg észrevesszük a különbséget, ha műtrágyával kezeltük a földet, lehet, hogy ezek segítették a nadrág lebomlását! Ha nincs műtrágya a talajban, de van valamilyen magas széntartalmú anyag, amit le kell bontani, például a szalmát (vagy gyapotot!), a mikrobák a talaj szervesanyagainak lebontásával bányásszák ki a szükséges nitrogént.

Egyéb vegyszerek

A mezőgazdaságban és a kertekben időnként használt gyomirtó és más gyomirtó, permetezőszer glifozátot tartalmaz, amely egy olyan vegyszer, amely megvédi a növényeket a nem kívánt „kártevőktől”. Noha számos tanulmányt végeztek, még mindig nincs egyértelmű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a műtrágyák  milyen negatív hatással vannak a mikroorganizmusokra.

Nadrág anyaga

100% pamut volt a nadrág? Ha nem, akkor a férgek és a mikrobák nem találják étvágygerjesztőnek ezt az anyagot! Ha a nadrág 100% pamutból készült, nagy a valószínűsége annak, hogy gumírozott derékpántja van. Az elasztikus műszál, amely nem organikus – lehet, hogy ez az egyetlen dolog, amit megtalálunk, amikor kiássuk a nadrágot!

Mindezt szem előtt tartva nagyon fontos, hogy az összes megmaradt nadrág-/pamutanyagot kiszedjük a talajból, és biztonságosan ártalmatlanítsuk.

Hú, a nadrágom majdnem eltűnt, ez azt jelenti, hogy egészséges a talaj?

Ha nagyon kevés nadráganyag maradt (ez ritkán fordul elő), az azt jelenti, hogy a mikroorganizmusok táplálkoztak! Ha ez történt a nadrágunkkal, az jó jel, a talaj aktív és tele van élettel. Ez nagyszerű hír, de vannak olyan dolgok, amelyeket megtehetünk a talaj védelme és javítása érdekében.

Hogyan védhetem meg vagy javíthatom talajom egészségét?

A talaj gondozásának egyik legjobb módja, ha rendszeresen “etetjük” friss trágyával vagy komposzttal. Ez elősegíti a föld szerkezetének és tápanyagainak hozzáadását, virágzó élőhelyet biztosítva minden látható és láthatatlan élet számára, amely segít megőrizni talajaink egészségét.

Kapcsolódó
Ilyen az ideális talaj a magvetéshez
Adjuk meg leendő növényeinknek mindent a fejlődésükhöz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik