Kertünk-Portánk

Takarékos és a növényeknek kedvező megoldás az esővízgyűjtő használata

pixabay
pixabay
A kertünk növényei meghálálják, ha esővízzel öntözzük őket.

Egy fenntartható, környezetbarát kert minden túlzás nélkül kulcs a jövőnkhöz. Számos olyan eszköz vesz körül bennünket, amely jó szolgálatot tehet a környezetbarát kert kialakításában. Ilyen többek között az esővízgyűjtő, amely az egyik leghasznosabb kerti tartozék, ezért érdemes alaposabban megismerni, írta a Greendex.

Ha a környezetünket a fenntarthatóságot szem előtt tartva ápoljuk, ezzel nemcsak időt és pénzt spórolunk, hanem biztosítjuk a természet számára azt, ami megilleti. 

A környezettudatos kertészkedés, egyre nagyobb teret hódít, sok kertkedvelőt indít el a változás útján.

Az esővíz gyűjtése egyre népszerűbb

Takarékos és főként a növényeknek kedvező megoldás az esővízgyűjtő használata. Rengeteg előnye van, könnyen használható, gazdaságos és bolygóbarát opció az öntözésre.

pixabay

Az esővízgyűjtés előnyei

Az esővízgyűjtés utóbbi időben tapasztalható népszerűsége nem véletlen, manapság a reneszánszát éli, amiért a Föld is hálás.

  • Elsősorban vizet spórolhatunk, ami hosszútávon a természetnek és a pénztárcánknak is kedvez.
  • A tetőről lezúduló víz nem vész el az esővízgyűjtőben várja a sorsát.
  • A növények jobban szeretik a lágy esővizet, mint a keményebb csapvizet: a kertünkben lévő szépségek egészséges növekedéssel fogják meghálálni a számukra ideális öntözővizet.
  • Az esővíz gyűjtése tehermentesíti a környezetet: a felgyülemlett víz nem teszi tönkre a talajt.

Hogyan működik az esővízgyűjtő?

A megfelelő kialakítás után hosszú évekig látja majd el kertünket lágy esővízzel. A tetőről a csatornarendszer összegyűjti a vizet, és bevezeti az ereszcsatornába. Az ereszcsatornából közvetlenül, egy vízlopón vagy egy komplexebb rendszeren keresztül eljut egy tárolóba, ahonnan különböző módokon nyerhetjük ki az értékes esővizet.

Mekkora vízgyűjtőt válasszunk?

Ez elsősorban a tető méretétől, a meglocsolandó kert nagyságától és a tájegység csapadékosságától függ. Hasznos tudni, hogy egy 40 m2-es tetőről egy esősebb időszakban akár 600–700 liter víz is összegyűjthető.

pixabay

Milyen módszerekkel gyűjthetünk esővizet?

Hordó

Ez a legegyszerűbb esővízgyűjtő megoldás, mely tökéletes a kert öntözésére. Általában műanyagból, fémből vagy fából készül, és beüzemelése egyszerű. Belevezethetjük az ereszcsatorna végét, vagy egyszerűen a tető alá helyezzük, ahonnan gyűjti a lefolyó vizet. A locsolás sem túl bonyolult: öntözőkannával hordjuk a vizet a növényekre.

Mint mindennek, ennek is van hátránya. Könnyen koszolódik, bealgásodhat a felgyűlt víz, a szúnyogok pedig csodás lakhelyet láthatnak benne.

Tartály

Az esővízgyűjtő tartály elegánsabb megoldás. Az ereszcsatornát és a tartályt egy speciális cső köti össze, ezen keresztül folyik bele a víz a tartályba. Ezt ereszgyűjtő szettnek, vízlopónak hívjuk. Tartályból létezik 150 literes, de 1000 literes is. A kertben a műanyagból készült tartályokat könnyű és kényelmes használni.

Locsolni egyszerűbb belőle, mint a hordóból. Általában van kimenete, amelyre rá lehet csatlakoztatni a slagot. Ahhoz viszont, hogy erősebb nyomást érjünk el, szükségünk lesz egy merülő szivattyúra. Ezenfelül a tartályoknak csapjuk is van, ami segít abban, hogy a vizet könnyedén az öntözőkannába engedhessük.

Föld alatti esővízgyűjtő rendszerek

Ha komolyabb megoldást szeretnénk, lehetőségünk van arra is, hogy föld alatti rendszert építsünk ki. Habár ez jóval nagyobb munka, nagyobb öntözőkapacitást is jelent. Emellett profi megoldás, amelyhez vízszűrő berendezést is csatlakoztathatunk, arról nem is beszélve, hogy így akár egy teljes ház vízellátása is megoldható. A locsolás ebben az esetben kerti szivattyú segítségével történik, amely egy csövön keresztül felszívja és felszínre hozza a vizet.

Fontos tudni!

Az esővízgyűjtőben lévő vizet ne használjuk ivásra, főzésre, mosogatásra és fürdésre, mert szennyeződések és baktériumok találhatóak benne.

Kapcsolódó
50 éve gyűjti az esővizet öntözéshez a brit kertész
6000 literes esővízkészlettel gazdálkodik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik