Életmód

Elvezetés helyett felhasználnák az esővizet Bécsben

Pexels
Pexels
Az esővíz elvezetése a lakott területeken, főleg a nagyobb városokban komoly feladat, de hirtelen lezúduló nagyobb csapadékot így sem bírja el sokszor a rendszer. Bécsben a víz elvezetése helyett hasznosítani szeretnék azt.

A hatalmas betonozott felületek nem engedik a csapadékot a földbe beszívódni, egy nagyvárosban a teljes csapadékmennyiségnek körülbelül csak 5 százaléka tud így, természetes módon a földbe jutni. Bécsben ezen az arányon szeretnének a jövőben változtatni zöldtetőkkel, víztározókkal, kizöldített parkolókkal és szivacsvárossal. Ezek alkalmazásával a város klímája is javulna – írja Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleménye alapján a Player.

Kapcsolódó
Vízinövényekből készül csomagolóanyag Bécsben
Az első prototípusok - gyümölcsök egyszer használatos csomagolása és komposztálható edények -  máris nagyon ígéretesek.

A csatornarendszer a település szennyvizének összegyűjtésére és elvezetésére lett kialakítva, azonban erre a teljes kapacitásának csak 10 százaléka megy el, a további 90 százalékban az esővizet vezeti tárolókba. Ez pénzt és energiát emészt fel, ráadásul, a hasznos esővizet is elpocsékolják.

Az elmúlt években több olyan megoldás is született, ahol az esővizet tudják használni, ilyenek például a zöldtetők, az esővízgyűjtők, a víztározók, a szivacsváros-elv alapján átalakított utcák vagy Aspern, Bécs új városrésze, ahol már nagy területen alkalmazzák utóbbi elvet. Itt úgy, ahogyan a természetben, a talajba tud szivárogni a víz, ami a zöldterületeken keresztül fokozatosan elpárolog. Így nincs szükség öntözésre és a környék klímája is kellemesebb, hűvösebb.

A nagyon forgalmas területeken elővigyázatosnak kell lenni, hogy a szennyezett esővíz ne károsítsa a talajt, télen a sós hólé is csak a csatornákba kerülhet. Egy- és kétnyári növényeket érdemes csak ültetni, és tíz-húsz évente ki kell cserélni a talajt, ha telítődött káros anyagokkal.

Kapcsolódó
200 millió méhet óvnak és védenek Bécsben
A méhek népszerűségét mutatja, hogy számuk folyamatosan növekszik az osztrák fővárosban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik