Kertünk-Portánk

Csodás arcát mutatja a gyulai kert lila kincse

Enyedi Renáta
Enyedi Renáta
A lilaakác kertünk egyik különleges gyöngyszeme, ami szemünket szépségével kényezteti, orrunkat pedig édes, parfümös illatával ejti rabul.

Tavasz második felében kezdi el virágszirmait bontogatni a lilaakác, ami a kertek egyik legszebb és minden túlzás nélkül állíthatjuk, legillatosabb növénye. Ez nem csak az emberek tekintetét vonzza, hanem a rovarvilág beporzói is szívesen lengik körbe élénk színű, édes illatot árasztó, pillangós virágokból álló virágfürtjeit.

A méhek és a lepkék mellett a leggyakoribb látogatói a különleges kék színben csillogó, szép nagy termetű kék fadongók, akik annak ellenére, hogy Európa legnagyobb méhfajai alapjában véve békés teremtmények.

Enyedi Renáta

Az idei évben a hamarabb beköszöntött a meleg idő, ami erre a különlegesen szép virágfürtöket magán viselő kúszónövényre is hatással van, és a szokottnál előbb öltözteti a falvak, városok kertjeit illatos, lila virágünneplőbe. De nem csak a virágzási ideje tér el a megszokottól, hanem a virágok bősége is jóval meghaladja az elmúlt évekét.

Enyedi Renáta

Az országban sok helyen megtalálható a kertekben ez a különleges növény, de mi rátaláltunk talán a legszebbre, ami olyan nagy és annyi virágot dédelget, hogy nem fér bele egyetlen fotóba. Ez a szépség pedig Békés vármegyében, Gyulán található, ahol már hosszú évek, sőt évtizedek óta a kert igazi ékessége.

Körülbelül 15-20 éve díszíti anyukám kertjét. A pontos fajtáját sajnos nem tudjuk. Mindig sok szép virágot hoz, de idén kiemelkedő a szépsége

– osztotta meg a növény történetét Enyedi Renáta a Sokszínű vidék megkeresésére, és ámulatba ejtő fotókon mutatta meg a lilaakác eddigi legszebb pompáját.

Enyedi Renáta

A lilaakác egyedi szépsége Amberg Annát is nap mint nap megörvendezteti Zala vármegyében. Az ő kertje Keszthelyen található.

Körülbelül 10 éves a lilaakácom és szinte minden tavasszal csodálatos virágfüzérekkel örvendeztet meg. Ha nagyon hideg a kora tavasz sajnos elfagyhat. Szerencsére az utóbbi években nem így volt. Nagyon szeretik a kék fadongók, egész nap döngicsélnek körülöttük. Sajnos a képek nem hozzák magukkal az illatfelhőt pedig úgy lenne az igazi

– mondta a hölgy.

Az alábbi galériában Anna fotóit lehet megtekinteni.

Galéria
Amberg Anna

A lilaakác a kertek egyik különleges gyöngyszeme, ami szemünket szépségével kényezteti, orrunkat pedig édes, parfümös illatával ejti rabul. Aki pedig ügyel rá, hogy birodalma beporzó barát is legyen, annak még pluszt élményt ad a szorgos, kedvesen döngicsélő és fáradhatatlanul gyűjtögető rovarokban való gyönyörködés. A tudat pedig, hogy segíteni tudjuk életüket jóleső érzéssel tölti el a szívünket.

A lilaakác jellemzői

Lombhullató, fás szárú kúszócserje, amely kiválóan alkalmas épületek, fák vagy kerti pergolák befuttatására.

A pillangósvirágúak családjába tartozó lilaakác jobbra csavarodó kúszó hajtásai akár 10 méter magasra is felfuthatnak. Tömött levendula vagy ibolyaszínű pillangós virágokból álló virágfürtjeinek köszönheti díszítő értékét, amelyek a páratlanul szárnyalt levelek előbújása idején fejlődnek az előző évben kifejlődött ágakon, azaz a fás részeken virágzik.

Enyedi Renáta

A virágok alulról fölfelé nyílnak, jellegzetes, parfümös illatuk pedig a tavasz második felétől belengi a kert minden szegletét. Hüvelytermése, magvai mérgezőek. A növény viszonylag hosszú életű, akár 50 évig is elélhet.

Kertünk ékessége

A lilaakác remek választás lehet kertünk díszítésére, azonban arra figyelni kell, hogy megkívánja a rendszeres gondozást és odafigyelést. Hiszen gyorsan terjedő kúszónövény, amit kordában kell tartani, hogy a lehető legszebb virágzást el tudjuk érni.

Enyedi Renáta

Ahhoz, hogy kertünk ékessége legyen fontos a helyes helyválasztás, a rendszeres gondozás és szakszerű metszés, valamint a megfelelő támrendszer segíthet abban, hogy gyönyörűen virágzó szépsége legyen a kertünknek, amelyre méltán lehetünk büszkék.

Gondozása

Metszés

A lilaakác gondozásának legfontosabb része a növény metszése. Július-augusztusban, a virágok elnyílása után vágjuk vissza a lilaakác hajtásait, illetve tavasszal a fagyok elmúltával is megismételhetjük a metszést.

A rendszeres metszés célja, hogy egyrészt határok között tartsuk a növény erőteljes növekedését, terjedését, másrészt újabb és újabb virágzásra serkentsük. Az aktuális idény friss hajtásait három rügyre vágjuk vissza. Ezekből fognak az elkövetkező szezonban kifejlődni a leveles hajtások, illetve a virágbimbók.

Enyedi Renáta

Öntözés

Forró, száraz nyári napokon azonban érdemes még egy öntözési napot beiktatni, hogy megelőzzük a talaj kiszáradását.

Enyedi Renáta

Adjunk neki támaszt

Mivel a lilaakác kúszónövény, nagyon fontos, hogy legyen egy támasztéka, ahová fel tud futni. Ez lehet egy kerítés, egy támfal, vagy egy magunk által épített támaszték. De kiváló megoldás lehet, ha lugast készítünk és arra futtatjuk fel a növényt. Ezen a pihenőhelyen pedig, amikor a lilaakác virágzik, felejthetetlen pillanatokat tölthetünk el.

Az alábbi galériában  Enyedi Renáta felvételeit lehet megtekinteni, amiket, a szó szerint elbővülő lilaakác virágtengerről készített.

Galéria
Enyedi Renáta
Kapcsolódó
Zöldellő bambuszerdő pompázik egy kistokaji kertben
Egyetlen bambusztővel kezdődött Fekete Marcell története, amit aztán számos újabb követett és egyszer csak örökzöld bambuszerdő lett a kistokaji ház kertjében.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik