Kertünk-Portánk

Ezerféle orchidea virágzik a debreceni kertben

Az igazi különlegességek orchideakiállításokon is szerepelnek.

Az orchideák a különlegességükkel általában mindenkit lenyűgöznek és otthonunk egyik ékének tartjuk annak a – legtöbbször ajándékba kapott – pár növénynek a színes virágait. Van, akinél igazi szenvedéllyé válik az orchideák gondozása, majd gyűjtése. Ismerkedjünk meg a Debrecenben élő Ábrók Piroska csodás növénygyűjteményével! A Sokszínű Vidék kérdéseire válaszolva mesélt a kertjében rejlő varázslatos világról.

Hogyan, mikor kezdődött az orchideák iránti szenvedélye?

Nagyjából 20-22 éve kezdtem az orchideákat gyűjteni, amikor már itt, Debrecenben is lehetett kapni kertészetekben, virágboltokban, áruházakban. Mivel a tömegesen kapható lepkeorchideák annyira nem vonzottak, kerestem más beszerzési forrást. Aztán rátaláltam olyan kertészetekre, ahonnan sok különleges orchideát tudtam beszerezni. Majd beléptem a Magyar Orchidea Társaság tagjai körébe és a Társaság által tavasszal és ősszel megrendezett kiállításokon is sikerült bővíteni az orchideáim állományát.

Később, most 10 éve Debrecenben és a környéken lakó orchideaszeretők és -gyűjtők csoportjával utaztunk németországi orchidea kertészetekbe, kiállításokra. Ezek az utak már a minőségi beszerzések, jó hangulatú élmények voltak számunkra, kincsekkel tértünk haza.

Most mar a fentieken kívül az online platformokon is nagyon könnyen lehet növényeket rendelni.

Ábrók Piroska

Hány fajta orchideája van?

Pontosan nem tudom az orchideáim számát, de nagyjából 1000 körül. Természetesen, előfordul, hogy pár kedvencből több darab is van, de az 1000 darab 90%-a mind más fajta. Vegyesen faj orchideák és természetesen hibridek.

Ábrók Piroska

Hol tárolja ezeket?

Végigjártam a tartási ranglétrát, kezdve a lakásban tartással, majd télikerttel, végül 9 éve megépült az üvegházunk, ami természetesen a legideálisabb a növényeknek. Ősztől tavaszig minden növényemet itt tartom, az orchideákon kívül vannak még hoyák (viaszvirágok) és flamingók is. Mindkét virág jól jön a fent említett kiállításokon való szereplésen, mint hátteret biztosító növények. A tavaszi fagyok elmúltával az orchideák, hoyák nagy része kikerül a udvarra a számukra kialakított helyekre.

Ábrók Piroska

Melyek az Ön számára legkedvesebbek, legkülönlegesebbek?

A beszerezhető orchideák között mindig találunk újabb kedvenceket és ha sikerül is szépen nevelni és főként megvirágoztatni, akkor az újabb fajta beszerzésre ösztönöz minden orchideagyűjtőt.

Minden növényemet szeretem, de jelenleg nagy kedvencek: Paphiopedilumok, Phragmipediumok, a nagylevelű és virágú Bulbophyllumok.

Ábrók Piroska

Mit tanácsol a kezdőbb orchideakedvelőknek a növény gondozásával kapcsolatban?

Folyamatosan, a mai napig tanulom az orchideák tartását, nevelését. Ebben nagy segítség az internet, a csoporttársak, más orchideagyűjtők tapasztalatai.

Mindenkinek tanácsolom, hogy ha sikerült egy növényt beszerezni, nézzen utána az igényeinek, tartási körülményeinek. Ne dekorációnak vásároljuk, hisz az egy élő virág, próbáljuk számára a jó körülményeket biztosítani.

Az interneten rengeteg információkat találunk, de segítséget is kérhetünk tapasztaltabb gyűjtőktől, mindenki szívesen segít.

De tapasztalat, hogy minden növényt, az orchideát is a túlgondozással tudjuk tönkre tenni.

Az orchideák gyűjtését természetesen egyedül is lehet folytatni, hisz nagy öröm, amikor azt látjuk, hogy szépek, fejlődnek, virágoznak, de tapasztalatom szerint egy kicsi vagy nagyobb hasonló „mániával” rendelkező ismerősök, csoport, társaság között ez sokkal nagyobb élmény, szórakozás.

A csodás virágokról szóló fotógaléria megnyitható a képre kattintva

Galéria
Ábrók Piroska
Kapcsolódó
Így lehelj életet a haldokló orchideába
Megmenthetjük kedvenc növényünket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik