Gyökérrothadás esetén a gyökerek barna vagy fekete péppé változnak és nem képesek továbbra is szállítani a tápanyagokat a növény többi része felé. Akkor következik be, ha a növény gyökerei bomlásnak indulnak a kórokozók miatt. Ezek lehetnek vírusok, gombák, baktériumok. A cserépben tartott szobanövények különösen nagy veszélynek vannak kitéve, a mesterséges környezet ugyanis elősegíti a kórokozók szaporodását. A gyökérrothadást okozó kórokozók nedvességben szaporodnak, így a nem megfelelő locsolás – a túlöntözés és a rossz vízelvezetés – elősegíti a kialakulását.
A gyökérrothadás megelőzésére ad tippet az alábbi videó.
Ehhez szükségünk lesz egy vastag zsinórra, agyaggolyókra és mohára a virágföld mellett.
Tegyük az ültetőedény aljába a zsinór végét, erre az agyaggolyókat, majd a mohát, a virágföldet és a növényt. A kilógó zsinórt helyezzük a növény köré. Ha megöntözzük a virágunkat, akkor a felesleges víz lefolyik az agyaggolyók között az edény aljára, innen a zsinór fel tudja szívni később és így a növény fel tudja használni, amikor szüksége lesz rá.
Ez a módszer akkor is hasznos, amikor például egy nyaralás miatt nem tudjuk sűrűn öntözni a szobanövényeinket.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon