Kertünk-Portánk

Vitamindús örömforrás a dóci szépkorúak közösségi kertje

ÁPOLÁS EXTRA EGYESÜLET
ÁPOLÁS EXTRA EGYESÜLET
Magaságyások között szalmakalapban sürgő-forgó szépkorúak fogadják azt, aki a Napfény Gyöngye Nyugdíjasházba érkezik. Demenciával küzdő idős embereknek kínál méltóságteljes, boldog öregkort a hazánkban páratlan dóci intézmény.

Rostás Norbert Angliában évekig ápolóként dolgozott, majd hazatért szülőföldjére. A férfi külföldön éjszakás volt egy idősotthonban, majd évekkel később intézményvezető-helyettesként tért haza Magyarországra. A roma fiatalember a távoli országban megszerzett tapasztalatainak birtokában úgy érezte, a nyugdíjasoknak idehaza is kijár a kellő odafigyelés és gondoskodás.

Rostás Norbert Dócon, egy homokhátsági kis községben hozta létre az Ápolás Extra Egyesület által fenntartott Napfény Gyöngye Nyugdíjasházat, melynek falai között 13 idős embernek biztosítanak értékes éveket.

Facebook / Ápolás Extra Egyesület

A dóci nyugdíjasház nem egy szokványos idősotthon. Az intézményvezető még 2023-ban úgy döntött a munkatársaival, hogy kis zöldségeskertet létesítenek a lakók számára. Egy nagyobb és egy szerényebb méretű magaságyást alakítottak ki, melyeknek terméseiből egészséges és ízletes ételeket készítenek a lakók számára. Az idősek nagyon örültek, bár kicsit meglepődtek, amikor először megpillantották a magaságyásokat. A lakók nagyszerű ötletnek tartják, hogy kényelmesen elérhető magasságban vannak a növények, és tavasztól őszig kertészkedhetnek.

Köztudott, hogy a kertészkedés egy megnyugtató program, amelyet mi is előszeretettel használunk olyan lakóknál, akik kicsit idegesebbek vagy éppen nem találják a helyüket. Egy séta a kertben egy locsolóval olykor segíthet elfeledni a demencia által okozott aggodalmat. Kis létszámú nyugdíjasház vagyunk egy gyönyörű, Szegedhez közeli kis településen, ahol nincs átmenő forgalom. Itt mindenki ismeri egymást. Nálunk egy bolti bevásárlás jóval több ideig tarthat, mint a városban, hiszen mindenki leáll beszélgetni a másikkal

– vázolta Rostás Norbert a Sokszínű vidéknek.

Az Ápolás Extra Egyesület elnöke arról mesélt, hogy a nyugdíjasok számára kialakított közösségi kert, a vegyszermentes terményekből készített remek ételek, és a rendszeres kertészkedés hogyan teszi tartalmasabbá az idős emberek életét.

Facebook / Ápolás Extra Egyesület

Honnan származik a közösségi kert gondolata?

Nem volt számunkra ismeretlen az ötlet, hiszen falun vagyunk. Az újdonságként hatott, hogy akadálymentessé kellett tenni a palánta ágyásokat. Meg kellett emelni az ágyást olyan magasra, hogy könnyen élvezhető legyen akár a 90 évesnél idősebbek számára is.

A kertünket tavaly készítettük el, és azóta már egy kicsit bővítettük. Amikor létrehoztuk, még a helyi lakosok és a hozzátartozók is nagy örömmel nézték, milyen szépen sikerült. A lakók kezdettől fogva nagyon élvezik ezt a fajta kikapcsolódást. Többen hoztak palántákat és ültetni való fűszernövényeket, mivel tudták, hogy sok-sok örömet tud okozni ez mindenki számára. Ezt itt is szeretnénk megköszönni mindenkin hozzátartozónak, ismerősnek.

Facebook / Ápolás Extra Egyesület

Milyen növényeket cseperednek az ágyásokban?

A kert több részből áll. Van egy nagyobb ágyás, ami körülbelül 5 méter hosszú, ebben volt már sárgarépa, burgonya, retek és saláta. A másik, kisebb ágyásban termett 3 fajta paradicsom, paprika és hagyma. A kertünkben egy hatalmas fügefa ontja a gyümölcsöt, ő az egyik kedvence a lakóknak. A mézédes terméséből ebből már többször készítettünk fügesajtot és sonkás fügés tésztát parmezán sajttal. Mellett körte, alma és cseresznyefa is él a kertben.

A kisebbik ágyásunkban a fűszernövények vannak: rozmaring, menta, metélőhagyma, petrezselyem, orvosi zsálya. Az utóbbi növényt Olaszországból kaptuk, egy kedves barátunk hozta nekünk, amikor megpillantotta a kertet. Egy nagyobb cserépben bazsalikomot is nevelünk, ebből rengeteget használunk. Idén még egy másik, jóval nagyobb cserépedénybe is fogunk ültetni a jó idő beköszöntével. Gyermekláncfű is virít a ládában, ennek a gyökeréből teát készítünk, és a leveleit salátákban használjuk fel.

Facebook / Ápolás Extra Egyesület

Hiszünk a gyógynövényeink erejében. Nemrég az egyik hölgy lakónk a klinikáról érkezett hozzánk. Nála az antibiotikum kúra alig hozott némi javulást. Minden nap készítettünk neki gyógynövényekből teát, szerencsére most már sokkal jobban érzi magát.

Mi mindenben „öko” a kert?

Fontos, hogy esővíz gyűjtőink vannak, de természetesen ez nem elég, ezért vezetékes vízzel is muszáj öntözni. Semmilyen vegyszert nem használunk. A terméseink már csak ezért sem a reklámokból ismert, első osztályú, hibátlan kinézetű növények. Kisebbek, egészségesek és rendkívül finomak. Fontosnak tartjuk, hogy vegyszermentesen kerüljenek az asztalra.

Mi történik a megtermelt zöldségekkel?

Frissen és szezonálisan felhasználjuk őket a konyhánkon. Tavaly kezdtük el a tradicionális, magyar ételek menüjét „átbillenteni” egy kicsit a mediterrán diéta felé. Ezeknek a friss ételeknek az előállításához elengedhetetlen alapanyagok az egészséges zöldségek és a kerti fűszerek. Sokszor bruscetta a reggeli, emellett Gazpacho vagy saláta is kerül még az asztalra. Készítettünk már olasz fokhagyma-olivás tésztát, fügés tésztát, körtés-gorgonzolás tésztát és más, hasonlóan ínyenc fogásokat.

Facebook / Ápolás Extra Egyesület

Hogyan fogadták az idősek a kertészkedés lehetőségét?

Nagyon szeretik, főleg, amikor a tányérjukra a kertben termett zöldség vagy gyümölcs kerül. Olyankor még jobb ízzel fogyasztják a finom falatokat. Ilyenkor sokat beszélgetünk, tervezgetjük, hogy mit fogunk még ültetni vagy miből kellene többet termelni jövőre.

Egyébként, azok a lakók, akik súlyosabb demenciában szenvednek, az élénk színű zöldségeket kedvelik. A tányérból először a retek, a paradicsom és az eper fogy el, és csak utána a többi finomság.

Tervezik-e a jelenleginél nagyobb kert kialakítását?

Mindig bővül egy kicsit a kert. Idén még nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni a gyógynövényekre és a teákra, valamint a pitypang kávé készítésére.

Fő célunk, hogy friss és vegyszermentes kertünk legyen. Nagyon fontos, hogy jól érezze magát mindenki, még akkor is, ha a termésünk nem a legszebb. Persze nem terem mindig annyi, amennyit szeretnénk, de a vegyszermentesség nálunk első számú szempont. Van egy gyönyörű szökőkutunk. A nyári rekkenő hőségben szinte naponta kell cserélni a vizét, mivel nem használunk algaölőt vagy más vegyszert. Ez azért is fontos, mert a madarak ide járnak inni. Gyönyörű látvány a rózsakertünk a szökőkúttal, melyből a galambok és más madarak a szomjukat oltják.

Kapcsolódó
A természetet erejével gyógyít a kertészeti terápia
Nemcsak mentális problémák gyógyításában hatékony, hanem a fizikoterápiás kezelések során is alkalmazható.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik