Kertünk-Portánk

Így űzhetjük el a fügét megdézsmáló darazsakat

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Ha nem szeretnénk, hogy megegyék előlünk a gyümölcsöt, tennünk kell ellene.

A fügefa környéke gyakran vonzza a darazsakat, akik érdeklődnek a gyümölcs édes íze iránt. Bár a darazsak fontos szerepet játszanak a kert ökoszisztémájában, és sok más rovarral együtt segítenek a beporzásban, időnként zavaróvá válhatnak, különösen, ha megdézsmálják előlünk a termést.

Íme néhány hatékony módszer a darazsak távol tartására

1. Gyors betakarítás: Az érett fügegyümölcsök gyors betakarítása segíthet megelőzni, hogy a darazsak megérzékeljék és fogyasszák a gyümölcsöket. Figyeljük a füge érését, és szedjük le az érett gyümölcsöket azonnal.

2. Illatos növények ültetése: Például levendula vagy menta segíthet elriasztani a darazsakat. Az erős illatok zavarhatják és távolt tarthatják a darazsakat a fügefától.

3. Darázscsapdák elhelyezése: Darázscsapdákkal csökkenthetük az esélyét a gyümölcsök megrágásának. Házilag készíthetünk ilyet műanyag palackokból, melyet cukros vagy ecetes vízzel töltsünk fel – befelé könnyű a rovarok útja, kifelé azonban már nem.

Vannak előre gyártott csapdák is, melyeket feromonnal láttak el, ezzel csalogatva a darazsakat.

Ha nagyobb darázscsapatot találunk, akkor forduljunk szakemberhez, aki felderíti és eltávolítja a fészket.

Fontos figyelembe venni, hogy a darazsak fontos szerepet játszanak a természetben és a kert ökoszisztémájában is, ezért meg kell találnunk az egyensúlyt az irtás és a védekezés során.

Kapcsolódó
40 féle füge terem a teveli gyümölcstermesztő mediterrán birtokán
Jáhn Bálint turisztikai szakemberként dolgozott, mikor szerelmese lett az egzotikus növényeknek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik