Kertünk-Portánk

Így védekezhetsz természetesen a krumplibogarak ellen

pixabay
pixabay
A burgonyabogarak megtámadják a burgonyát, a paradicsomot, a padlizsánt, ezért nem túl kellemes a társaságuk.

A krumplibogarak tönkreteszik a kerti termést, de szerencsére rengeteg természetes módszer létezik a krumplibogarak eltávolítására, amik közül mutatunk is be párat, írta az Agrároldal.

pixabay

A krumplibogár jellemzése

A kifejlett burgonyabogár krémszínű, kemény héjú rovar, a hátán jellegzetes fekete csíkokkal.

A burgonyabogarak megtámadják a burgonyát, a paradicsomot, a padlizsánt, ezért nem túl kellemes a társaságuk. Ráadásul nagyon sok tojást tojnak – akár napi 30-40-et is. Amikor a lárvák kikelnek, mohón megeszik a termést, mielőtt a következő fejlődési szakaszba lépnének. A lárva valójában pusztítóbb, mint a kifejlett krumplibogár, ezért a legjobb, ha ebben a szakaszban minél többtől megszabadulunk.

Tojásrakó helyek megzavarása

A krumplibogarak elleni védekezés hatékony módja lehet a tojásrakó helyek megzavarása. Mivel a krumplibogarak napi 30-40 tojást raknak, fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a növényeid leveleit, különösen a burgonya, paradicsom és padlizsán esetében.

Az alsó levelek alapos vizsgálata után kézzel távolítsd el a bogarak által lerakott tojásokat. Ezt legegyszerűbben úgy teheted meg, hogy a tojásokat egy nedves ronggyal vagy szivaccsal letörlöd a levelekről.

Hatékony módszer, ha összeszeded a krumplibogarakat és a lárvákat

A burgonyabogarak elpusztításának legmegbízhatóbb módja, ha saját kezűleg csinálod. Kifejezetten erre a célra tarts a kertben egy kancsó szappanos vizet, amibe helyezheted őket a leszedés után. Legjobb reggel, vagy este elvégezni, mert ilyenkor nem tűz a nap.

pixabay

Társ növény a krumplibogarak ellen

A társas ültetés az egyik hatásos módja a kártevők elleni védekezésnek. A két leggyakoribb növény, amely segít a burgonyabogár ellen, a bokorbab és a nasturtium (társasbab).

Kovafölddel a krumplibogarak ellen

A kovaföld egy por, amelyet őrölt kovamoszatból készítenek. Úgy működik, hogy mikroszkopikus bevágásokat végez a rovarok külső vázában – kiszárítja őket. Nem működik olyan jól a kifejlett burgonyabogaraknál kemény héjuk miatt, de segít megszabadulni a lárvától.

Kapcsolódó
Sütőporral és ecettel a kert kártevői ellen
Olcsó és hatékony környezetbarát megoldások.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik