Kertünk-Portánk

Ezektől a konyhai hulladékoktól újult erőre kap a veteményeskertünk

pexels
pexels
A konyhai hulladék újrahasznosítása a fenntartható kertészkedésben hatékony módja a hulladék csökkentésének és a kert egészségének javításában.

Nemcsak a komposztálás az, amivel a háztartásban segíthetjük a szerves hulladék eltüntetését és egyben a kert növekedését. Az akár hónapokig tartó folyamat megspórolható egyes konyhai hulladékok esetében, amiket közvetlenül, vagy minimális előkészítéssel felhasználhatunk a kertben, írta a Greendex.

A konyhai hulladék újrahasznosítása a fenntartható kertészkedésben hatékony módja a hulladék csökkentésének és a kert egészségének javításában.

Tojáshéj

A tojáshéj, amit gyakran hulladékként dobnak el, számos előnnyel járnak mind a kertek, mind a madárgondozás terén. Az összetört vagy őrölt tojáshéjak talajba való hozzáadása javítja a talaj szerkezetét és lassan felszabaduló kalciumot biztosít.

  • A tojáshéjak biztonságossá és kórokozómentessé tétele érdekében öblítsük le és süssük kb. 120 celsius fokon 10 percig, mielőtt a madáretetőkbe tennénk. Ez létfontosságú tápanyagokat kínál a magokat fogyasztó madarak számára.
  • Ezenkívül a zúzott tojáshéjak hatékony kártevőriasztóként is szolgálhatnak; egyfajta akadályként segíthet megelőzni a csigák és meztelencsigák kártevő károsodását.

pixabay

Kávézacc

A kávézacc az ökológiai kertészkedés számos területén hasznosítható.

  • A kávézacc hatékony talajjavító. Amikor a kert talajának felső rétegeibe keverik, gazdagítják a talajt nitrogénnel, javítva ezzel a szerkezetét és növelve a víz- és levegőmegtartó képességét, elősegítve az egészségesebb növénynövekedést.
  • Továbbá hatékony komposztgyorsító. Magas nitrogéntartalmuk segíti a bomlási folyamatot a komposzthalmokban. Az optimális komposztálási eredmények érdekében ajánlott a kávézaccot szénben gazdag anyagokkal, például levelekkel, szalmával vagy papírral keverni.

pixabay

Banánhéj

A banánhéj gazdag káliumforrást jelent a növényeknek is.

  • A kálium alapvető fontosságú a növények növekedéséhez és egészségéhez, különösen a virágok és gyümölcsök fejlődésének elősegítésében. Mivel assan szabadul fel a talajban, biztosítva ezzel az alapvető tápanyag folyamatos ellátását.
  • A banánhéjak bomlása vonzhatja a hasznos férgeket, amelyek tovább lazítják a talajt és javítják annak szerkezetét.

pixabay

Narancshéj

Illata taszítja a közönséges kerti kártevőket.

  • A narancshéj felhasználható a kóbor macskák elriasztására, hogy ne használják a kerteket vécéként. Illatuk taszítja a macskákat, és természetes riasztószerként szolgálnak a közönséges kerti kártevők, például a levéltetvek és a hangyák ellen.
  • Ahogy a narancshéjak bomlanak, hozzájárulnak a talaj tápanyagellátásához.

pixabay

Főzővíz

A főzővíz tápanyagban gazdag forrás a növények számára.

  • A tojások vagy zöldségek főzéséhez használt víz nem csak hulladék, hanem potenciális tápanyagban gazdag forrás a növények számára.
  • Értékes ásványi anyagokkal táplálja a beltéri vagy kültéri növényeket.
  • Főzés után hűtsük le a vizet, és ezzel öntözzünk.
Kapcsolódó
10 zöldség, amit július közepén is érdemes elvetni
A már betakarított zöldségek helye újra kihasználható.
Olvasói sztorik