Kertünk-Portánk

Kiégett a kukorica a Kiskunságban a brutális hőség miatt

Halasmédia
Halasmédia
A gazdálkodóknak a megváltozott időjárási körülményekre kell felkészülni az elkövetkező években.

Szárazság és hőség pusztít Füzespusztán – írta a Halasmédia.

Kiszárad minden, tombol a hőség, negyven fok körüli értékeket mérnek a tűző napon a füzespusztai tarlón. A pusztítás mértéke jól látszik a kukorica termésátlagokon. A növények nem tudtak megfelelően fejlődni, a nagy hőségben megperzselődtek, leszáradtak a levelek.

A portálnak helyi gazdák jelezték, hogy legalább 3-4 héttel hamarabb kellett idén betakarítani a növényt. Barabás József vállalkozó a portálnak elmondta, hogy idén már korábban, a szemképződéskor megjött a meleg, és ennek hatására besültek a kukoricaszemek.

Halasmédia

A gazdák gabonából körülbelül feleannyi termést arattak idén. A kukorica állapota is katasztrofális, a növény aratását csak szeptemberben kezdik, de az már látható, hogy a termés nagyobb része odalett.

A kukoricacsövek csökevényesen fejlődtek, csupán töredéke várható a szokásos termésmennyiségnek. A nagy hőség miatt többféle gombabetegség is sújtja a növényt, ez ugyancsak megnehezítheti a kukorica értékesítését.

Öntözni csak napnyugta után lehetne, de az éjszakai hőmérséklet is 25-27 Celsius fok Halason, így a locsolás gyakorlatilag értelmetlen. Barabás József szerint a jövőben olyan kukorica és gabona fajtákat kellene nemesíteni, amelyek stressztűrők, azaz jobban bírják a meleget.

Kapcsolódó
Törpe az őszibarack, akkora a hőség a Homokhátságon
Az aranynál is nagyobb kincs az öntözővíz a szatymazi barackosban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik