Életmód

Több ezer éves gabonafélében bízik a világ

Pixabay
Pixabay
Az ENSZ szakemberei a globális élelmiszerrendszerben komoly szerepet szánnak a kölesnek.

Az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO a kölestermesztésnek szenteli 2023-at – írta a Magyar Mezőgazdaság.

Nemcsak a reformkonyha rajongóinak fantáziáját mozgatja meg a sokoldalú gabonaféle. 2023 a köles nemzetközi éve, tekintettel a növény élelmezési tulajdonságaira és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodóképességére.

A kölest Mezopotámiában már 6000 évvel ezelőtt is termesztették. Onnan jutott el Ázsiába, Afrikába, Európába az ókorban és a középkorban, majd a 16. században a spanyolok, portugálok által Amerikába.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO által a Köles Nemzetközi Éve 2023 alkalmából rendezett ünnepségén hangsúlyozták, mindent meg kell tenni, hogy előmozdítsák az egyre nagyobb területen való termesztését.

Pixabay

A köles, hasonlóan más ellenálló gabonafélékhez, megfizethető és tápláló alternatívát jelent az élelmiszerellátásban.

A kölesnek szentelt évvel a kölesfogyasztás táplálkozási és egészségügyi előnyeire hívják fel a figyelmet. A növény ráadásul alkalmas a kedvezőtlen vagy változékony éghajlati viszonyok közötti termesztésre, így a gazdálkodók számára is vonzó megoldás lehet.

A kölestermesztés felfuttatásával több legyet ütnének egy csapásra. A termelés növelése hozzájárulhatna az ENSZ 2030-ig tartó fenntartható fejlődési programjának a megvalósításához. A nemzetközi év segítségével a szakpolitikusokat pedig arra ösztönöznék, hogy prioritásként kezeljék a köles termelését.

Kapcsolódó
Sikértelen konyhai siker, avagy a köles reneszánsza
A reformkonyha újbóli felfedezettje egyik legősibb gabonanövényünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik