A saját termesztésű zöldség a legfinomabb, de saját kert hiányában ez nehezen kivitelezhető. De ha van egy kis erkélyünk, már hozzá lehet fogni a növények nevelgetéséhez, még akár saját burgonyánk is lehet! Erre mutatunk két egyszerű módszert, melyeket az Agrofórum osztott meg.
Burgonya termesztése rekeszben
Ha kevés hely áll rendelkezésedre, a rekeszes termesztési technika kiváló választás lehet. Ezzel a módszerrel akár több rekeszt is egymásra helyezhetsz, így kis alapterületen is bőséges termést érhetsz el.
Használj nagyobb lyukú, magas rekeszeket, mert a burgonya hajtásai ezeken keresztül fognak kibújni.
Helyezz egy réteg termőföldet az alsó rekesz aljába.
Béleld ki a rekesz oldalait szalmával, hogy a föld ne szóródjon ki.
Helyezd el a vetőburgonyákat csírákkal felfelé, ügyelve arra, hogy legalább 15 centiméter távolság legyen köztük.
Takard be 5-10 centiméter vastagon földdel vagy komposzttal.
A tetejére tegyél egy réteg szalmát, hogy segítsd a talaj nedvességtartalmának megőrzését.
Állítsd a rekeszeket napos helyre, és rendszeresen öntözd őket.
Burgonya termesztése dézsában
Ha nincs kerted, vagy szeretnéd még jobban kihasználni a rendelkezésre álló teret, egy nagyobb dézsa is tökéletes megoldás lehet. Ehhez egy legalább 50 centiméter átmérőjű és 100 centiméter mély edényre lesz szükséged, amelynek az alján lyukak találhatók a megfelelő vízelvezetés érdekében.
Fertőtlenítsd ki a dézsát, majd teríts el benne egy 20 centiméter vastag földréteget.
Helyezd el a csírázó gumókat úgy, hogy legalább 10-15 centiméter távolság legyen közöttük.
Takard be őket 10 centiméter vastagon földdel.
Amikor a hajtások elérik a 15-20 centiméteres magasságot, rétegezz rá újabb 10 centiméter földet, de mindig hagyd a növény lombját a felszínen.
Ismételd ezt a folyamatot legalább egyszer, míg a dézsa megtelik földdel.
Öntözd folyamatosan, de ne vidd túlzásba, mert a burgonya nem tűri a pangó vizet.
Mikor szüretelhető?
Körülbelül 10 héttel az ültetés után a burgonya virágba borul – ez jelzi, hogy hamarosan elérkezik a betakarítás ideje. Amikor a levelek kezdenek elszáradni, óvatosan ásd ki a gumókat, és élvezd a saját termesztésű burgonya ízét!
Ha sikeresek voltunk a krumplitermesztében, akkor főzzünk is belőle! Készítsünk töltött krumpli variácokat, reszelt burgonyát fűszeres-tejfölös öntettel vagy a világ legkrémesebb burgonyapüréjét!