Mozaik

Megérkeztek a vizenyős pusztákra az első bíbiccsapatok

A napokban megjelentek a bóbitás madarak a Körös-Maros Nemzeti Parkban.

Egyelőre még csak a tőlünk északabbra költő, átvonuló példányokat lehet látni. A hazánkban fészkelők később, várhatóan február végén jönnek majd. Azt, hogy átvonulókról, vagy itteni fészkelőkről van szó, elsősorban a viselkedésük alapján lehet megállapítani. A vonulók kisebb-nagyobb csapatokban mozognak, míg a maradók szétoszlanak, szétterülnek a vizenyős pusztákon, keresik a fészkelésre alkalmas helyeket – tájékoztatott a Körös-Maros Nemzeti Park.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A nemzeti park területén belül a Kardoskúti Fehér-tó környéke és a Montág-puszta az átvonuló bíbicek tradicionális állomáshelyei közé tartozik. A Kígyósi-pusztán szintén rendszeresen megállnak bíbiccsapatok, idén is láttak már több száz példányból álló csoportokat.

Ezek a bóbitás, lilealkatú madarak elsősorban a sekély vízborítású területeket, réti kiöntéseket keresik. Leggyakrabban a gyepterületeken láthatjuk őket, de a szántóföldeken kialakult vízfoltokat is felkeresik. Az, hogy mikor indulnak tovább észak felé, elsősorban az időjárás alakulásától függ.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik