Mozaik

Virágzik a keleti bazsarózsa az erdélyi rezervátumban

Nyílnak a sztyeppei bazsarózsák abban a természetvédelmi rezervátumban, amely négy kilométerre található Mezőzáhtól.

A rezervátum Erdély egyetlen olyan területe, ahol megtalálható a sztyeppei vagy keskenylevelű bazsarózsa. A ritka virág az oroszországi sztyeppék őshonos növénye, ott jelenleg több helyen is megtalálható.  Az egész Európában egyedi látványban csak 1-2 hétig lehet gyönyörködni, ez a különleges növény ugyanis csak két hétig virágzik.

Ahhoz, hogy virágot is hajtson, legkevesebb hét évnek kell eltelnie

A mezőzáhi rezervátumban nem csak természetes módon szaporodik a keleti bazsarózsa. A gondnokok nyáron összegyűjtik és elültetik a magokat.  A látogatók csakis a kijelölt ösvényekről gyönyörködhetnek a különleges virágokban. A látvány egyedi Európában, hiszen a Kárpát-medencében csak itt a mezőzáhi dombok között bont szirmot a keleti, vagy más néven sztyeppei bazsarózsa.
Fotó:5mp-eu
Fotó:5mp-eu

A mezőzáhi rezervátumot 1956-ban nyilvánították védetté

A virágzás május első napjaira esik, természetesen kis eltérésekkel, az időjárástól függően. A 3,5 hektáros területen még körülbelül 270 ritka növényfaj található a bazsarózsán kívül. A különleges szépségű virágokat bárki megtekintheti, idén körülbelül május közepéig tart a virágzás a bazsarózsamezőn.

lakatos hajnalka

Két egymás mellett található területen, egy 1 hektárosan és egy 2,5 hektárosan él a csodálatos, vörös virágokat bontó növény.

Európa más részein is élt egy darabig a tudományos nevén Paeonia Tenuifoliaként ismert növény, de lassan mindenhonnan kipusztult, annyira, hogy a Kárpát-medencében már csak itt lelhető fel, nem utolsó sorban a gondos ápolásnak, és a szigorú őrzésnek köszönhetően.

Fotó: Lakatos Hajnalka
Fotó: Lakatos Hajnalka
Letépni szigorúan tilos, és semmi értelme, hiszen ez a rendkívül érzékeny növény nagyon hamar elhervadna. 
Fotó: Lakatos Hajnalka
Fotó: Lakatos Hajnalka
A látogatók többségét elvarázsolja a látvány, és évről évre visszatérnek megcsodálni a virágzó mezőt.  A bazsarózsabokrok teljes pompáját az elmúlt hétre időzítette a természet, de nem kizárt, hogy a következő napokban még elkapható a látvány.
Olvasói sztorik