Virágzó vidékünk

Szirmot bontott az év vadvirága

Kiss Mónika / KNPI
Kiss Mónika / KNPI

Már pompázik hazánk gyepein az év vadvirágának választott agárkosbor, közölte honlapján a Kiskunsági Nemzeti Park. Mint írják, az orchideák igen fajgazdag csoport, közel 23 ezer fajuk él a világban, hazánkban is mintegy 70 faj képviseli őket.

Kapcsolódó
Megvan, melyik lett az Év Vadvirága 2022-ben
A Közel-Keleten előszeretettel használják étkezési és terápiás célokra.

A hazai fajok virágai aprók, rendszerint 0,5-1 cm között mozognak, azonban szinte kivétel nélkül hosszabb-rövidebb fürtökbe tömörülnek, így megjelenésük igen dekoratív lehet. Bár az orchideák virágai igencsak eltérőek lehetnek szín, alak és méret szempontjából egyaránt, felépítésük alapvetően egységes. „Szirmaik” két körre különülnek: a külső és belső lepellevelek száma egyaránt három. A belső lepellevelek része a mézajak is, amely a többi lepellevélnél rendszerint nagyobb, és általában színesebb, erősebb mintázatú is, gyakran karéjos szerkezetű – a megporzó rovarok leszállóhelyéül szolgál.

A cikk szerint további jellemzője a kosboroknak, hogy az átlagosnál jóval gyakoribbak náluk a színbeli eltérések, mint más fajoknál. Az általában lila virágok mellett igen sűrűn találkozhatunk csökkent festékanyag-tartalmú fehér, vagy a szokottnál jóval világosabb színű virágokkal, illetve több színanyagot hordozó, sötét virágú példányokkal – valamint a köztük lévő színárnyalatok számos változatával.

A Kiskunsági Nemzeti Park arról is írt, a legtöbb hazai kosbor úgynevezett pionír fajként viselkedik, vagyis nyílt felszíneken (például felhagyott homok- és tőzegbányákban, gyepek felnyíló foltjain) jelenik meg, de ideális élőhelyi feltételek, a gombakapcsolat (mikorrhiza-partner), és a megporzó rovarok jelenléte esetén tartósan képesek megtelepedni a zárt gyepekben is. Egy-egy tő akár százezres nagyságrendben bocsátja ki porszemnél is kisebb magjait bízva abban, hogy néhány közülük olyan helyre is eljut, ahol adottak számára az életfeltételek. Ezután többnyire elég sokáig tart, mire előbújik és virágzik az ifjú kosbor, a piros madársisaknál ez például akár 15 év is lehet.

Kiss Mónika / KNPI

A legkorábban nyíló orchideánk az agár sisakoskosbor, amely 2022-ben az év vadvirága. Hegyi réteken, lápréteken, száraz- és félszáraz gyepeken, cserjésekben egyaránt előfordul, így most sokfelé találkozhatunk vele az országban. A Duna-Tisza közén elsősorban homoki sztyeppréteken, illetve a szikesekbe ékelődő löszös magaslatokon bukkanhatunk rá április közepétől egészen júniusig.

Ha szórványosan is, de szinte a teljes Kiskunságban előfordul, így érdemes nyitott szemmel járni. Magassága virágzáskor 6-20(-35)cm, tőlevelei sötétebb fűzöldek, a virág általában bíboroslila, a külső lepellevelek zölden csíkozottak. Az egyes virágok mérete 0,5-0,7cm, a füzér hossza kb. 5-8cm, általában 8-20 virág alkotja. A nagyobb állományokban gyakoriak a halvány virágú, akár krémszínű példányok és a különböző színárnyalatok is.

Mint minden, hazánkban előforduló kosborfaj, az agár kosbor is védett, így gyűjtése, károsítása szigorúan tilos, hívták fel rá a figyelmet. Pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Kapcsolódó
Itt az ideje, hogy a "gyomok" elvaduljanak kertjeinkben  
Egy virágkiállítás, ahol egy gyomkert lett a győztes.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik