Virágzó vidékünk

Szirmot bontott az ősz ritka vadvirága

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A Duna-Tisza közén csak Sándorfalva környékén él az őszi csillagvirág fajnak egy pár száz tőből álló állománya.

A hazai csillagvirág-fajok közül az őszi csillagvirágot (Scilla autumnalis) könnyű megkülönböztetni a többitől azon egyszerű okból, hogy a virágzási ideje az ősz, míg a többi tavasszal nyílik, tájékoztatott a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága.

A csillagvirágok rendszertana az elmúlt években jelentős átalakuláson esett át. A korábban két fajt, egy tavasszal és egy ősszel nyílót különböztettek meg, őket azonban egyes kutatók öt, míg mások hat fajjá bontották szét.

Az őszi csillagvirágként ismert fajt önálló nemzetségbe sorolták (bár ennek létjogosultságát többen vitatják), és egyes szerzők két különálló fajként tekintenek a Tiszántúlon, illetve a Balaton-felvidéken szórványosan előforduló növényekre.

Kapcsolódó
30 millió forint értékű vadvirágmezőt találtak Debrecen közelében
Több ezer tőből áll a felfedezett csillagvirág-populáció.

A tavasszal nyíló fajok közül a ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis) a Duna-mentén többé-kevésbé épen maradt keményfás (tölgy-kőris-szil) ligeterdők aljnövényzetében még többfelé előfordul, azonban az őszi csillagvirágnak sokáig nem volt ismert előfordulása a Kiskunságból.

Valkó Orsolya és Deák Balázs debreceni kutatók észlelték a növényt először Sándorfalva határában, majd a nemzeti park munkatársai további, közeli gyepfoltokon is megtalálták az aprócska, törékeny faj virágait.

A növény főként sóvirágos-ürmös szikes pusztákon nő, összességében több száz töve indul nyílásnak augusztus végén-szeptemberben Sándorfalva határában. Arasznyi termete miatt nem könnyű megtalálni a sóvirágok között, kékeslila virágait a méhek szívesen látogatják.

Kapcsolódó
Több ezer csillagvirágot találtak a természetőrök
A védett növény kora tavasszal virágzik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik