Mozaik

Kidőlt, de megmentik Kannásné fáját

Legalább háromszáz, de akár négyszáz éves is lehet.

A nyár végén dőlt ki Székelyudvarhely legöregebb tölgye, a szombatfalvi Hősök sírja mellett álló Kannásné fája. A több évszázados facsonkot nemsokára talpra állítják a szejkefürdői Borvízmúzeum udvarán – írta a Székelyhon.

Legalább háromszáz, de akár négyszáz éves is lehet az a tölgyfacsonk, amelyet Kannásné fájaként említenek. Egykor katonai térképeken is szerepelt tájékozódási pontként, ám a tekintélyes korú tölgy évtizedek óta halott, csak kiszáradt törzse és csonkja maradt meg.

Földünk legidősebb 2 fájáról ITT OLVASHATSZ.

Vofkori György néhai helytörténész feljegyzése szerint a fa azért kapta nevét, mert egykor a környékbeli falvak asszonyai, akik az udvarhelyi piacra igyekeztek, a város bejáratánál őrködő fa árnyékában letették tejeskannáikat és megpihentek.

A facsonkot augusztusban szállították a szejkei Borvízmúzeum udvarára, hogy megmentsék a teljes enyészettől. Megtisztították, majd vegyszerekkel kezelik. A későbbiekben elkészül az alap, amelyre elhelyezik a csonkot. A fát belülről vasszerkezettel tartják lábon, jövőre pedig zsindelytetőt helyeznek fölé.

Címfotó: Székelyhon

Olvasói sztorik