Mozaik

Népek karácsonya: ízek, italok, szokások a nagyvilágban

Hogyan készülődnek az emberek a karácsonyra világszerte? Miként várják a kis Jézust, és hogyan kerül a karácsonyfa alá az ajándék. Egyáltalán, odakerül?

Ahány ház annyi szokás -tartja a mondás.  Ha valaki családot alapít, akkor karácsonykor a két család két szokásából kell egy közöset „gyúrni”, amit mindkét fél elfogad. De mi történik akkor, ha valaki más országban, esetleg kontinensen éli a karácsonyt, egyáltalán hogyan karácsonyoznak más országokban? Ezekből a szokásokból állítottunk össze egy csokorra valót:

Ausztrália

A karácsonyi uzsonnát – vacsorát a tengerparton költik el, hiszen itt ilyenkor nyár van. Az asztalra vagy esetleg plédre különböző halak, tenger gyümölcsei, párolt zöldségek kerülnek. Ünnepi piknik a tengerparton.

Fotó: pagalparrot.com
Fotó: pagalparrot.com

Amerikai Egyesült Államok

December 24-én éjszaka érkezik el rénszarvasok húzta szánján Santa Clause (a Télapó), aki a kéményen át a kandallóhoz jutva ajándékokkal tömi meg a gyerekek által kiakasztott hosszúkás zoknikat. Hagyomány, hogy az őt váró gyerekek tejet és süteményt készítenek a Télapónak, néha egy külön kis tálkában répa is van az asztalon, ezzel a rénszarvasokkal kedveskednek a gyerekek. Természetesen Rudolf az első rénszarvas, akinek a hagyomány szerint azért piros az orra, mert azzal világítva mutatja az utat a sötétben.

Kapcsolódó anyag >>> A legszebb karácsonyi idézetek

Németország

Karácsony Apó rejti az ajándékokat a fenyőfa alá. Fontos tudnunk, hogy a karácsonyfa állítás és díszítés szokása ebből az országból ered, a 18. század elejéről. Az utcákat és üzleteket korán felékesítik, ám a fát csak Szenteste napján díszítik fel, és ekkor adják át az ajándékokat is. A karácsonyi vacsora itt sok helyen libasült vörös káposztával, krumplival, majd ezt követi záró ételként a gyömbéres püspökkenyér. A gyerekek január 6-án királynak öltöznek és így járják az utcákat, miközben minden kapura felírják a királyok neveinek kezdőbetűit.

Fotó: eurotravelogue.com
Fotó: eurotravelogue.com

Olaszország

Tájegységenként különbözőképen ünneplik a karácsonyt. Észak-Olaszországban a Télapó vagy hitük szerint a kis Jézus viszi szét az ajándékokat a gyerekeknek. Vannak vidékek, ahol a gyerekek már december 13-án megkapják az ajándékokat Szent Lucától. Rómában és Befana nevű seprűnyélen közlekedő jóságos öreg boszorkány juttatja el a csomagokat a gyerekekhez a kéményeken át.

Kapcsolódó anyag >>> Olaszországban világítanak a Föld legnagyobb karácsonyfájának díszei

Fotó: everydayitaly
Fotó: everydayitaly

Anglia

Októbertől kezdik feldíszíteni az utcákat, a házakat pirosba és zöldbe öltöztetik A gyerekek csak december 25-én reggel kapják meg ajándékaikat. A Télapó itt is a kéményen keresztül juttatja el ajándékait a kitett zoknikba. Az angol karácsonyi hagyományok egyik legszebb szimbóluma a karácsonyi puding. Hosszú heteken át készül a különös fűszeres sütemény. A vacsora másik fénypontja a gesztenyével töltött sült pulyka. A gyerekek karácsony estéjén a templomi kórusban hagyományosan karácsonyi dalokat énekelnek.

Fotó: HotelExclusives
Fotó: HotelExclusives

Szöveg és kép forrás: Telegdi Ágnes: Karácsonyi készülődés

Címlapfotó: homemidesign

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik