Mozaik

Ma láthatjuk az év legkisebb teliholdját

Ez nem a szuperhold, hanem a minihold lesz.

Az elmúlt néhány évben egyre népszerűbb lett a földközelben észlelhető telihold kapcsán a szuperhold elnevezés. A 2017. június 9-i teliholdunk azonban nem „szuper”, hanem „mini”: ekkor a Hold földtávolban lesz, látszó átmérője az év teliholdjai során ekkor a legkisebb – írta a National Geographic.

A június 9-i telihold kelte a keleti határszélen 20:10, Budapesten 20:21, a nyugati határunk közelében pedig 20:30. A holdkelte még nappali fényben történik, mintegy 15 perccel később nyugszik csak le a Nap, így a megfigyelésére nem túl jók a feltételek, és csak igen tiszta légköri viszonyokban láthatjuk a horizonton megjelenő Holdat.

Fotósok figyelmébe

Miért érdekes ez? Ha szeretnénk meggyőződni arról, hogy mi a különbség a szuperhold és a minihold között, itt a remek alkalom, hogy elkészítsük a referenciafotót! Teleobjektívvel érdemes fotózni a teliholdat, eltenni a felvételt, hogy majd decemberben, amikor földközeli teliholdunk lesz, a fotó párját azonos felszereléssel elkészítve összehasonlíthassuk a méretüket. A fotót akkor készítsük el, amikor a Hold már kicsit magasabban jár az égen, mivel holdkelte környékén az alsóbb légrétegek hatására torzulhat az alakja, de este 10-11 felé már biztosan torzulásmentes képet kaphatunk.

Holnap, június 10-én – bár ekkor már picit fogy a Hold (98,6%-át éri a napfény) – sokkal látványosabb holdkeltét láthatunk. Napnyugta után fél órával, már sötétedő égen bukkan majd fel égi kísérőnk a keleti látóhatáron.

Kiemelt kép: MTI – Komka Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik