Mozaik

Legyengült fiatal sasokat mentettek meg a pusztulástól

A szakemberek az elmúlt napokban két védett madarat mentettek meg a biztos pusztulástól.

Iszapban hevert a rétisas

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájékoztatása szerint a Kis-Balaton sármelléki területén a hosszú aszály miatt kiszáradt és sártengerré vált öblözetben egy rétisast pillantottak meg az iszapban. Mivel a fiatal rétisas csűdig a sűrű iszapba merült, gyanítják, hogy áldozatát elvétette, és ezért került szorult helyzetbe.. Állapotát súlyosbította, hogy a tűző napon heverve kiszáradt, a keserves vergődés következtében pedig a sűrű sár teljes hasát és mindkét szárnyát beborította, így teljes mértékben röpképtelenné vált.

A szakemberek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület gyűrűzőtáborában segítették a két éves korúnak becsült, fiatal madarat a felgyógyulásban, majd meggyűrűzése után szabadon engedték.

Kútba tévedt a parlagi sas

A minap Heves megyében, a Hevesi-síkon Kömlő határában egy tanyahely elhagyott kútjába pillantottak be kíváncsiságból a madárvédők. Abban meglepetésükre egy a fészekből nemrégiben kirepült fiatal, egészséges parlagi sast pillantottak meg. A madár a vízből kiálló faágon ült, a vízfelszín fölött néhány centiméterrel, a kút kávája alatt 3-4 méterrel – olvasható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán. Az idén született fióka hamarosan elpusztult volna, hiszen a kútban nem tudja szárnyait kiterjeszteni, így magától az egészséges madár sem tud kiemelkedni onnan.

A legyengült állapotban lévő madarat kimentették és a Jászberény mellett található Sasközpontba szállították ahol megfelelő orvosi ellátásban részesült. A szakemberek reményei szerint ez a madár is hamarosan visszanyerheti szabadságát.

Kiemelt képünk illusztráció.

Olvasói sztorik