Mozaik

Ilyen lesz a világ legmagasabb fából készült felhőkarcolója

350 méter magas és 70 emeletes lesz a világ legmagasabb fából készült felhőkarcolója, amit 2041-ben adhat át a Sumitomo Forestry Co nevű cég Tokióban, írja a The Guardian.

A japán kormány régóta hirdeti a faépületek előnyeit, 2010-ben törvényt is írtak rá, hogy a háromemeletes vagy annál alacsonyabb ingatlanok építésénél kötelező használni faanyagot.

A vállalat közlése szerint a W350 torony egy példa a városi fejlődésre, ami hasznára válik az emberiségnek és amely erdőt emel a település fölé.

Az épület szinte teljes egészében fából épül, a tervek szerint mindössze tíz százalékát teszi ki a vas. A 455 ezer négyzetméternyi alapterületet kizárólag fából alkotják majd meg, az épületben lakások mellett irodák és üzletek is lesznek.

Sumitomo Forestry Co

Az erkélyeket úgy alakítják ki, hogy azok megkönnyítsék a növények fejlődését, hozzájárulva ezzel a biológiai sokféleséghez. Becslések szerint 185 ezer köbméter fát vesznek igénybe a torony elkészítése.

A költségek úgy négymilliárd fontra rúghatnak, ami duplája, mint egy megszokott felhőkarcoló ára. A Sumimoto Forestry Co ugyanakkor közleményében megjegyezte, hogy a kiadásokat a technológia virágzását kihasználva csökkenthetik a 2041-es átadásig.

Jelenleg a Chicago folyó partjain álló River Beech Tower a legmagasabb fafelhőkarcoló a világon a maga 244 méterével.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik