Mozaik

Ritka videó készült a rejtélyes óriásdisznóról

A közel 300 kilogrammos erdei disznó vagy óriásdisznó hiába a leghatalmasabb a családjában, szinte teljesen észrevétlenek tudnak maradni, és csak nagyon kevés embernek sikerült eddig látnia őket.

Az Afrika-szerte élő óriásdisznó húsára egyre nagyobb az igény, populációjuk pedig vészesen csökken, ezért tökéletesre fejlesztették a rejtőzködési képességeiket. A világon további 17 vadon élő disznófaj él, és jelentős részük sorsa már meg is pecsételődött a vadászat miatt.

Rafael Reyna-Hurtado, a National Geograpchic kutatója 2010 óta dolgozik az ugandai Kibale Nemzeti Parkban, a legfőbb célja pedig az, hogy megörökítse ezeket a különleges állatokat. Az első négy szezonban ez egyszer sem sikerült.

A tanulmány motivációja az volt, hogy megvizsgáljuk a mozgásukat, hogy mekkora területre van szükségük és hogy főként mivel táplálkoznak. Az elmúlt években kameracsapdák segítségével sikerült adatot gyűjtenünk róluk, valamint szakértők bevonásával tartottuk őket szem előtt a lábnyomaik követésével.

Mint magyarázta, Kelet-, Nyugat- és Dél-Afrikában három különböző alfaja él az erdei disznónak, de tudományosan még nem választották szét őket, mert nincs elég genetikai bizonyíték hozzá. Mindenesetre a keleti alfaj lehet a legveszélyeztetettebb, a Kibale Nemzeti Parkban már csak alig 200 példány él belőlük.

Lakótelep épül sertéseknek Kínában
A gigateleppel a növekvő lakossági igényt akarják kielégíteni.

A legfrissebb felvételeken egy domináns hím vigyáz több fiatal és újszülött disznóra a lábai között, ami furcsa, mert benne van a pakliban, hogy agyonnyomja őket véletlenül.

Arra is rájöttek, hogy az óriásdisznók mocsaras területeken gyülekeznek, és a sárban fürödnek. Mivel nem tudnak izzadni, csak így tudják lehűteni magukat.

Reyna-Hurtado arról is beszélt, nagyon intelligens állatokról van szó, nem véletlen, hogy alig tudják őket lekamerázni. Tudják, hogy az emberek veszélyt jelentenek rájuk. A memóriájuk is tökéletes, pontosan emlékeznek a vízgyűjtő területekre, és simán visszatalálnak oda bármikor.

Olvasói sztorik