Mozaik

Romkastéllyá vált Kiscsákó egykori büszkesége

Mintha egy dzsungel venné körül a jobb sorsra érdemes épületet.

A közigazgatásilag Orosházához tartozó Kiscsákón Geist Gáspár felkérésére 1864-ben Ybl Miklós terve alapján épült a gyönyörű vadászkastély, mely évtizedekkel ezelőtt még a társasági élet – lakodalmak, ünnepi mulatságok – kedvelt helyszíne volt. A valaha impozáns épületegyüttes ma az enyészeté, s bár megmentésére történtek kísérletek, azok egyelőre kudarcba fulladtak – írta a Beol.

Várja a megmentőket Benczúr Gyula egykori kastélya
Szégyenfolt lett a falu egykori színfoltjából.

A Geist-kastélyt a rendszerváltást követően egy német férfi, Karl-Heinz Rechmann vette meg és nagy lelkesedéssel látott hozzá a felújításhoz. A ház ura néhány évvel később elhunyt, halála óta pedig az örökösök nem foglalkoznak az épülettel. A szellemkastéllyá vált épület régóta Csipkerózsika-álmát alussza, ismeretlenek ellopták a szarufákat és minden hasznosítható építőanyagot, fémet, palát elhordtak, úgy tűnik, hogy pusztulása megállíthatatlan.

Néhány éve Orosháza város vezetése felvette a kapcsolatot az örökösökkel, akik horribilis összeget kértek az épületért, így a tárgyalások nem folytatódtak A közelmúltban a kastéllyal kertszomszédos Füzes Miklós kereste meg az érintetteket, mert magánemberként szeretné menteni a menthetőt – de egyelőre nincs konkrétum az ügyben, írta a portál, melynek egyik olvasója, Leszenyiczki Pál a Facebookon is közzétett videót küldte el a szellemkastélyról.

Ez nem szorul magyarázatra és a tények ismeretében nincs is mit hozzáfűzni:

Közzétette: Leszenyiczki Pali – 2018. augusztus 4., szombat

Kiemelt kép: Leszenyiczki Pál

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik