Mozaik

Napok óta dézsmálta valami a szárnyasokat Sajómércsén, aztán jött a meglepetés

Ritka eseménynek lehettek részesei a Tarna-Lázbérc Természetvédelmi tájegység dolgozói, írja honlapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Október 8-án bejelentés érkezett Sajómercséről, a MachoMercse Kft. ügyvezetőjétől, miszerint éjszaka a telephelyük baromfiudvara mellett felállított ládacsapdával kollégái egy vadmacskát fogtak.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A csapda kihelyezésére azért került sor, mert a szárnyasokat napok óta dézsmálta valami, s szerették volna a tettest megfogni.

Elsősorban rókára számítottak, de meglepetésükre egy jókora vadmacska került a kelepcébe. Az elszenvedett veszteség ellenére fel sem merült, hogy az állatban kárt tegyenek, azonnal értesítették a területileg illetékes természetvédelmi őrt, aki a vadmacskát elszállította. A ritka ragadozó szabadon engedésére aztán a lakott területtől távol került sor.

A vadmacska hazánkban veszélyeztetett állat, fokozottan védett, természetvédelmi értéke: 250 000 Ft. Legnagyobb problémát számára élőhelyeinek zsugorodása, az elkóborló házimacskák hordozta betegségek és a velük való hibridizáció jelenti.

Vadmacskakölyköt fogott a kameracsapda a Kis-Balatonon
A Magyarországon élő ragadozó emlősfajok közül a macskafélék élik a legrejtettebb életmódot.

Kiemelt kép: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik