Mozaik

A világ egyik legnagyobb sírhelye egy kulcslyuk alakú erdő

A járókelők perspektívájából a világ egyik legnagyobb sírhelye csupán egy tágas parknak tűnhet a japán Szakai belvárosában. De a levegőből nézve egy sűrű erdő tárul elénk egy hatalmas kulcslyuk formájában, írja az MNN.

Ez a Daisen Kofun, az ország rejtélyes ősi sírhelye, amit meglepő módon csak alig ismernek a világ más pontjain.

Amíg az egyiptomiak piramisokat építettek, hogy leróják kegyeletüket a fáraók előtt, addig a japánok úgynevezett tumulusokat állítottak a császárok és más jelentős személyek emlékére. A III. és VI. század közötti japán Kofun-korban becslések szerint több mint 200 ezer kulcslyuk formájú sírhelyet építettek meg a szigeten.

Bing Maps

A legkevesebb 1600 évvel ezelőtt elkészített Daisen Kofun a legnagyobb tumulus mind közül. A világon ennél csak két méretesebb sírhely létezik: Csin Si Huang-ti kínai császár mauzóleuma és az egyiptomi gízai nagy piramis.

A sírhely 110 hektáron terül el, közel 500 méter hosszú és 300 méter széles. A Daisen Kofun a Muzu tumulus klaszterhez tartozik, amelyet hamarosan felvehetnek az UNESCO világörökségi helyszínei közé.

AFP/The Yomiuri Shimbun

Más történelmi látványossággal ellentétben ezt a csodát sajnos nem látogathatjuk meg. A XIX. század végén a Daisen Kofunt bezárták a turisták, a régészek és még a császárok előtt is. 1872 óta állítólag hivatalos személyeken kívül senki nem járt az erdőben, ekkor ugyanis egy tájfun jelentősen megrongálta a kulcslyuk alakzatát.

A Daisen Kofun titokzatosságából fakadóan pontosan senki nem tudja, hogy kinek a maradványai rejti az erdősített sírhely. A legtöbben azt gyanítják, hogy a tumulust az V. században készítették Nintoku császárnak, bár ezt soha senki nem erősítette meg.

A lezárt bejárat – Fotó: Jean-Pierre Dalbéra/Flickr

Az Independent 1995-ös cikke szerint a tumulus alatt 26 ezer kőlap rejtheti a császár maradványait, valamint kardokat, ékszereket, koronákat és szobrokat is.

A császári ügynökség októberben a szakai tartomány kormánnyal együttműködésben terepszemlét tartott a helyszínen, de erre közlésük szerint csak a fenntarthatósági terv elkészítéséhez volt szükség.

A sír tehát érintetlen maradt, ezáltal továbbra is rejtély övezi Japán múltjának egy fontos szegletét.

10 mesébe illő erdő, de nem mindegyikben sétálnánk szívesen
Van olyan közöttük, aminek hátborzongató csöndje is riasztó.
Olvasói sztorik