Mozaik

Bambuszkápolnákat épített Ecuadorban egy magyar házaspár

Így segítettek a hatalmas földrengés sújtotta ország vallásos lakóinak.

Magyarország 2015-ben nyitotta újra nagykövetségét Ecuadorban,  Kántor Lilla veszprémi építész pedig megpályázott a külképviseleten ergy pozíciót. Így jutott el férjével, Áronnal – aki szintén építész – Magyarországtól 11 ezer kilométerre, az Egyenlítő mellé, Ecuadorba, írta a veol.hu.

Fotó: Facebook/Fundación ARC-OLF

Kiköltözésük után néhány hónappal, 2016. április 16-án iszonyú, 7,8-as erősségű földregés rázta meg Ecuador partvidékét. A házaspár lakóhelyén, Quitóban is nagyon erősen és hosszan lehetett érezni a természeti katasztrófát, de a baj nagyon nagy volt: a tengerpart mentén több város és település rommá lett, rengeteg család veszítette el otthonát.

Lilla és Áron a következő hónapokban sokat gondolkodott azon, hogyan tudnának még többet segíteni a földönfutóvá vált embereknek. Ekkor érkezett egy felajánlás: nagy mennyiségű bambusz. A házaspár eldöntötte, hogybambuszból építenek kápolnákat. Tudták, az embereknek ez nagyon fontos, Ecuador ugyanis csaknem száz százalékban katolikus ország, és a nép, a közösségek számára a hit, a kápolna nagy erő, találkozási lehetőség.

Fotó: Facebook/Fundación ARC-OLF

Csatlakoztak hozzájuk olasz-ecuadori mérnök barátaik is. Először makettet állítottak össze, amellyel 2016 novemberében elutaztak Jamába, hogy bemutassák Lionel papnak, a nővéreknek, a közösségeknek. A közösségek lelkesek voltak, így 2017 januárjában elkezdődtek az építkezések, amelyben a helyi lakosok, mesteremberek is segítettek nekik.

Életre szóló új tapasztalatot, barátságokat adott, amikor egymás után építettük fel a helyiekkel, illetve nemzetközi összefogással bambuszból, katolikus közösségeknek a kápolnákat

– mondta a portálnak az építésznő, aki azóta férjével együtt visszatért Magyarországra.

Kiemelt kép: Facebook/Fundación ARC-OLF

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik