Mozaik

Közeleg a disznó éve, nagy a készülődés a holdújév köszöntésére

Az új kínai esztendőnek a holdnaptár függvényében minden évben más az időpontja. Az újév napja általában január 21. és február 20. közé esik, amikor népünnepélyeken búcsúztatják el az óévet és köszöntik az újat. A kínai horoszkóp szerint a 2019. február 5-én kezdődő disznó éve egy új szenvedély, az ötletek és a tervek megvalósításának éve lesz, amikor sok jó történhet.

Az észak-kínai Hopej tartománybeli Tuntou faluban helyben készülnek a hagyományos lampionok a közelgő kínai holdújévre. Tuntou Kína egyik leghíresebb lampionkészítő települése, ahol nagy mennyiségben állítják elő a bőséget és szerencsét jelképező dekorációt. Az ország nemzeti színeiben készülő piros és aranyszín díszeket az otthonokban, a közintézményekben és az utcán egyaránt használják az ünnepi hangulat megteremtésére.

Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

A kínai holdnaptár szerint idén február 5-én köszönt be az új év, amely az állatövek szerint jelölt tizenkét esztendő közül a disznó éve lesz. A kínai újévet, más néven tavaszünnepet nem csupán Kínában, de több kelet-ázsiai országban is megtartják.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Roman Pilipej